23-09-09

Open kwekerijen in de regio

In het weekend van 28 en 29 september openen twee kwekerijen in het Pajottenland hun deuren. Telkens van 10-18u kunt u terecht bij

- Vasteplantenkwekerij Dirk Deswaef, Ilingenstraat 74, 1750 Lennik

De Ilingenstraat is een zijstraat van de Frans Vander Steenstraat. Het  éénbaansbetonweggetje vertrekt naast Taverne Classics; als u tot het einde meekronkelt komt u vanzelf op de kwekerij terecht. Een grote kwekerij met een groot aanbod.

- Kwekerij Ecoflora, Ninoofse steenweg 671, 1500 Halle

Hier vindt u voornamelijk inheemse planten, ongeveer 600, en bloembollen al dan niet voor verwildering

11-03-09

Het bekijken waard

De winter lijkt dan toch voorbij, en met de eerste (vaste) planten die hun neus schuchter boven de grond steken, komt ook de stroom plant- en tuinmanifestaties weer op gang. In onze buurt noteerden we de volgende:

Van 21 maart-30 april staan  in de Nationale Plantentuin in Meise (Nieuwelaan 18) de magnolia's in volle bloei. Niet allemaal tegelijk, uiteraard, en misschien is 21 maart wel een tikkeltje te vroeg dit jaar, maar toch: de mooie collectie met soorten zowel uit Azië als uit Amerika zal een lust zijn voor het oog.

Alle info: www.plantentuinmeise.be

Vergeet niet uw lidkaart mee te nemen: u mag als VVPV-lid binnen voor €4 ipv €5  Niet alle kassiers weten dat blijkbaar: vraag hun gerust hun lijst te raadplegen.

28 en 29 maart houdt Ecoflora, Ninoofse steenweg 671, 1500 Halle (Bt) zijn Lente- Opendeurdagen. U vindt er naast het aanbod van de kwekerij zelf ook Silene met zaden en plantjes  van speciale eenjarigen, en wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan leren wilgenvlechten. Op zondag is er o.a. een snoeiles ( €10)

Info en inschrijving bij info@ecoflora.be

Ook op 29 maart heeft vanaf 10u in De tuinen van Hoegaarden de vijfde plantenmarkt plaats. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om (gratis) de tuinen zelf te bezoeken, waar ongetwijfeld wel een deel van de 500.000 bollen zal bloeien. Maar meer nog: het is dé gelegenheid om op de stand van VVPV te gaan neuzen om eventueel bevroren planten in uw tuin te vervangen. Onze voorzitter José zorgt ongetwijfeld voor een mooi aanbod. Bovendien hebt u zo de gelegenheid om kennis te maken met de medewerkers van onze jongste regio, én u krijgt als lid op onze stand een serieuze korting. Allen daarheen dus, want wat is er aangenamer op een zondag dan nieuwe plantjes te bekijken en vol verwachting terug naar huis te vertrekken?

Adres: Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden

Op 4 april van 10-12u organiseert het Comité Jean Pain vzw  een workshop "Groenten in potten".

Hoe kun je zelf je potgrond maken, wat komt in aanmerking voor potcultuur en hoe zit het met gewasbescherming. Prima dus voor uw groententuin op het balkon!

Plaats: Holle Eikstraat 34, 1840 Londerzeel

Info: www.comitejeanpain.be

16-10-08

Het bekijken waard

9.10.08 DSCN2736copyHet tuinbeurzenseizoen loopt op zijn laatste benen, maar op 17,18 en 19 oktober vindt u VVPV nog met een stand op de beurs “Gardens of Excellence” in het domein van de abdij van Male, Pelderijnstraat 14 te Brugge. Open van 10-18u, toegang €7. Vergeet uw lidkaart niet, hij is geld waard op onze stand.

 

Van 16 t/m 19 oktober kunt u bij Fuchsia’s De Nachtwaker, Oostnieuwkerkse straat 5 te Moorslede, leren hoe u uw fuchsia’s en andere terrasplanten best de winter door helpt. Donderdag en vrijdag van 13-18u, zaterdag van 9-12 en van 13-18u en zondag van 9-12u. Toegang gratis. De eigenaar, Hans Bonte komt overigens op 21 november bij ons spreken.


Wie de Plantentuin in Meise eens op een andere manier wil bekijken, kan tijdens de nocturne op 30 oktober, van 17-21u een geleid bezoek brengen aan het Plantenpaleis en het wetenschappelijk herbarium.

Info: www.plantentuinmeise.be

 

05-09-08

Het bekijken waard

Op zondag 14 september kunt u  Op de siertoer gaan. Een hele reeks Vlaamse sierteeltbedrijven in de verschillende Vlaamse provincies zet dan weer de poorten gastvrij open. Vaak worden er rondleidingen gegeven door het bedrijf. Er is een ruime keuze van boom-, heesters-, rozen, vaste planten- en andere kwekerijen: azalea’s en aucuba’s, buxus en bromelia’s, crotons en camellia’s, hosta’s en heuchera’s… met een beetje zoeken vindt u voor elke letter van het alfabet wel een plantenkwekerij.

Voor de volledige lijst van deelnemers zie www.opdesiertoer.be

 

Zaterdag en zondag 13 en 14 september van 10-18u (laatste entrees 17u) vinden de tuindagen  van het Kasteel van Hex plaats; behalve vele standhouders met planten zijn er ook voordrachten over verschillende onderwerpen.

Hekslaan 1, 3870 Heers; info: www.hex.be

 

Wist u dat u in onze Nationale Plantentuin in Meise als VVPV-lid op vertoon van uw kaart maar €3 ingang betaalt? En er is altijd wel iets boeiends te zien. Momenteel een inheemse-bomenwandeling (tot 15 okt.) en (tot  12 oktober) een tentoonstelling over de banaan. Op 26-27-28 september is er de Internationale wedstrijd bloemsierkunst

Info: zie www.plantentuinmeise.be

 

Op zaterdag en zondag 20 en 21 september van 10-18u  houden Jan Spruyt, Lieve Adriaensens, Jo Bogaerts en Guy Vervoort Opendeurdagen op de kwekerij. Behalve het plantenaanbod zijn er ook telkens heel wat nevenactiviteiten.

Adressen:

Spruyt: Mostenveld 30, Buggenhout; Silene: Bosstraat 128 te Buggenhout, Bogaerts: Frijselstraat 40, Kampenhout en Vervoort: Hoogboomsesteenweg 201, 2950 Kapellen

Het volledige programma vindt u op hun websites: www.vasteplant.be, www.silene.be en www.vasteplantenjobogaerts.be

 

Zondag 21 september van 10-18u organiseren verschillende verenigingen (VELT, Hydrangeum, De Volkstuin e.a.) hun 7e Plantenbeurs voor liefhebbers in het Reinaertpark, Dendermondse stg. 430, 9070 Destelbergen. Gratis voor verkopers en bezoekers. Allerlei activiteiten, waaronder een lezing over “Hydrangea paniculata en ander onkruid” (!). Het uur daarvan staat helaas niet vermeld.

 

Voor wie het eerder binnenshuis zoekt (…): in het CIVA, Kluisstraat 55 te Brussel (Elsene) loopt vanaf vandaag 5 september tot 31 oktober de tentoonstelling “Achter de schermen van Expo 58” , o.a. over een van de grote Belgische tuinarchitecten René Pechère, die n.a.v. de wereldtentoonstelling verschillende tuinen ontwierp.

Alle dagen behalve maandag, van 10.30-18u. Gratis toegang.

 

Op hetzelfde adres, in de René Pechèrebibliotheek, kunt u inschrijven voor “Tuinen in feesttooi”. 3O tuinen in Brussel laten op 28 september het publiek gratis de herfsttinten bewonderen. Inschrijven is verplicht, en kan ook via www.bvrp.net of per fax 02/649 73 95. Gezien het aantal deelnemers beperkt is, is het best niet te lang te wachten met inschrijven.

 

Tot slot nog iets voor het laatste weekend van september: dan wordt in Celles bij Doornik weer de bekende tuinbeurs van La Feuillerie gehouden.

Thema: Al het moois van de herfst. Info: www.lafeuillerie.be

 

04-02-08

Het bekijken waard. Thuis composteren

In mei organiseert de stad Halle i.s.m. Haviland en Vlaco een cursus Thuis composteren.

Data: 08-05, van 19-22u: theorie

          10-05, van 10-12u: De techniek van het kringlooptuinieren,  in de compostsite te  Londerzeel

          24-05, van 09-12u: Praktijksessie

Info en inschrijving: tot 14 maart bij de milieudienst van de stad Halle, tel. 02 / 363 25 15 of  milieu@halle.be