29-06-13

Terugblik op zaterdag 15 juni - Busuitstap naar 4 Nederlandse tuinen

Vroeg in de morgen met de deelnemers aan de reis vanuit opstapplaats Halle en Groot-Bijgaarden vertrokken richting Rijsbergen voor een bezoek aan onze eerste tuin.

 Aangekomen in “De Hazelhof” in Rijsbergen werden we verwelkomt door Ton van Wijtvliet en Leon Janssen. Ton is tuinontwerper en hovenier van beroep. De tuin die ongeveer 10.000 m2 groot is, is eigen ontwerp van Ton. Voorheen bestond deze tuin uit weiland en opstallen. Eerst werd er gestart met het verbouwen van de boerderij en het aanbrengen van de globale structuur van de tuin. Zo zijn er ruimtes ontstaan met ieder hun eigen karakter. Door hun grote plantenkennis en ervaring in de tuin, proberen de eigenaars nieuwe combinaties en plantgebruik uit. Na een korte wandeling in de tuin weren we al getrakteerd op felle regen. Gelukkig konden we schuilen en ondertussen genieten van een heerlijk kopje koffie met cake. Daarna konden we na de regen toch nog genieten van de tuin. Hieronder een paar indrukken.

 Hazel1.jpgHazel2.jpgHazel3.jpg

Kort na 11 u vertrokken richting Baarland voor bezoek aan de “Tuin van Louise van den Akker”. In deze sfeervolle wandeltuin, zo’n 2300 m2 groot, is veel gebruik gemaakt van rozen gecombineerd met vaste planten op kleur. Deze tuin bestaat ook uit een schaduwgedeelte met hosta’s en hortensia’s. Het middengedeelte van de tuin bestaat uit gras met een vijver van oude stenen en hierom heen liggen borders op kleur. De tuin is zo aangelegd dat hij niet in één keer te overzien is. Zo dien je van de ene kamer naar de andere te wandelen. Hieronder een paar indrukken.

 Louise1.jpgLouise2.jpgLouise3.jpg

Daarna zijn we richting Biervliet gereden voor een bezoek aan de tuin “De Singelhof”. In het hartje van Biervliet ligt een tuin als geen andere. Verborgen tussen tientallen huizen. De eigenaars besloten om na het ontvangen van de titel “Mooiste tuin van Nederland” in 2008, de tuin open te stellen voor het grote publiek. Deze bijzondere tuin op een bijzondere locatie toont aan dat tuinieren ook anders kan, wild en weelderig. Deze tuin is opgebouwd met heel veel vaste planten die vrij nonchalant geplaatst zijn waar ze langs alle kanten kunnen bewonderd worden. Hieronder een paar indrukken.

 Singel1.jpgSingel2.jpgSingel3.jpg

Als laatste hebben we de tuin en kwekerij bezocht “In Goede Aarde” in Biervliet. Eerst hebben we een rondleiding gekregen door de tuin en daarna kon iedereen zich voorzien van de nodige tuinplanten. In de tuin zien we de volwassen planten in volle glorie wat de keuze in de kwekerij eenvoudiger maakt. Planten van kortstondige bloei zijn zeldzaam. Wel zijn de planten met een langdurende fraaie structuur van groot belang.  Hieronder een paar indrukken van de tuin.

ingoedeaarde1.jpgingoedeaarde2.jpg

21-10-12

Terugblik op vrijdag 28 september 2012 - Favoriete tuinplanten

Deze avond hebben 3 leden van de regio elk hun 10 favoriete planten voorgesteld. Om beurt stelden Lieve Pots, Ernest van Waeyenberghe en Christiane Renders hun bij voorkeur beste plant voor. Met telkens een paar beelden van iedere plant werd aan het talrijk opgekomen aantal leden de kenmerken van de verschillende planten uitgelegd. Jos Walravens zorgde als moderator ervoor dat het geheel in goede banen werd geleid. Dit concept met 3 medeleden werd al eens uitgevoerd in een andere regio met succes. Deze voorstelling in onze regio was tevens een succes en werd door alle aanwezigen met belangstelling gevolgd.

De planten die werden besproken zijn: Crambe cordifolia, Amorpha canescens, Kirengeshoma, Darmera peltata, Senna marilandica, Rosa filipes ‘Kiftsgate’, Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, Anthericum liliago, Dracunculus vulgaris, Persicaria polymorpha, Crinum x powellii, Fallopia japonica ‘Variegata compacta’, Trifolium ochroleucum en Trifolium rubens, Clematis ‘Betty Corning’, Pentaglottis sempervirens, Euphorbia characias ssp. wulfenii, Paeonia ‘Pink Hawaiian Coral’, Baptisia australis, Cynara cardunculus, Sedum ‘Postman’s Pride’, Zenobia pulverulenta ‘Blue Sky’, Phlomis russeliana en Phlomis fruticosa, Zigadenus elegans, Eucalyptus pauciflora ssp. Debeuzevillei, Foeniculum vulgare ‘Giant bronze’, Veronicastrum ‘Lavendelturm’, Helianthus ‘Lemon Queen’, Hemerocallis, Crocosmia ‘Lucifer’, Borago officinalis.

Foto van Crocosmia 'Lucifer'

Crocosmia Lucifer.jpg                                                                                

Foto van Senna MarilandicaSenna Marilandica.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van Crinum x powelliiCrinum x powellii.jpg

18-09-12

Terugblik op zaterdag 1 september 2012 - Viering 20-jarig bestaan VVPV

Zaterdag 1 september was een mijlpaal in het bestaan van VVPV. 20 jaar lang hebben heel wat leden mogen genieten van de voordrachten en activiteiten zowel georganiseerd door de nationale vereniging als door de regionale afdelingen.

In de voormiddag werd door elke regio een uitstap gepland naar een tuin en/of kwekerij. Voor de regio Pajottenland hadden we gekozen voor een bezoek aan de kwekerij van Guido Van de Steen in Wetteren. Mede door het mooie weer was dit bezoek al een succes en ook omdat iedereen, zoals gewoonlijk in een kwekerij, zijn gading gerust kon vinden.

DSC04446-800.jpgDaarna zijn we doorgereden naar de kwekerij van Pieters Hortensia. Pieters Hortensia is gespecialiseerd in de teelt van Hydrangea in Melle. Na een rondleiding in het bedrijf waren we toe aan onze lunch. Genieten was hier terug het voornaamste mede door de mooi ingerichte plaats in de serre waar veel oude landbouwwerktuigen tentoongesteld werden tussen de Hydrangea.DSC04458-800.jpg

Rond 14 u werden we dan in de Plantentuin van Meise opgewacht door een horde gidsen. Verdeeld in talrijke groepjes werden we deskundig rondgeleid doorheen een gedeelte van het park, alsook doorheen een paar kassen.DSC04460-800.jpg

Na het bezoek aan de Plantentuin van Meise ging het richting zaal Start 65 in Buizingen voor het feestmaal. De zaal, die de dag ervoor door een aantal leden werd klaargezet, liep al snel vol. Met zo’n kleine 300 leden hebben we dan genoten van een heerlijke avond en feestmaal. De nationale voorzitter José De Buck nam het woord en vertelde in het kort het levensverhaal tot nu toe van de vereniging. Ook werd daarna hulde gebracht aan de regioverantwoordelijken en medewerkers die zich heel sterk inzetten voor de organisatie van de activiteiten en voordrachten van de vereniging.

 

Het mag gezegd worden. VVPV leeft en is één grote familie van mensen met een hart voor planten en groen in het algemeen.

 

 

 

 

19-08-12

Terugblik op zaterdag 4 augustus 2012 – Tuinenbezoek aan Den Hopast en Lieves Garden

Zaterdag 4 augustus zijn we om 14 u afgezakt naar “Den Hopast”, de tuin van onze medeleden Ernest en Diane Van Weyenberg-Vermoesen.

Den Hopast is een tuin van ongeveer 14 are en bestaat uit 2 delen, nl. een grote vijver met zuurstofplanten en moerasplanten en een Engelse romantische tuin met brede glooiende borders. De borders zijn geschikt volgens hoogte, bladvorm en kleuren en bestaan uit een grote diversiteit van planten.

Het tweede deel van de tuin bestaat uit 2 grote kronkelende borders met daarin een oude hopast, vandaar de naam van de tuin. In het voorjaar staan de bolgewassen in bloei, daarna de pioenen en in de zomer nemen de vele vaste planten het over die in grote groepen zijn aangeplant.

Deze tuin werd in 2011 bekroond als mooiste tuin van Affligem en behaalde een welverdiende derde plaats in de verkiezing mooiste tuin van België.

 Ernest1.jpgErnest2.jpg

 

Rond 16 u zijn we dan aangekomen voor een bezoek aan Lieves Garden in Sint-Katharina-Lombeek. Dit is de tuin van Lieve en Herman Baeyens-Pots. Na een sabbatjaar namen ze de draad weer op en doen ze terug mee aan “Open Tuinen”.

De romantische cottage tuin van 15 are is een eigen creatie met diverse tuinkamers, een klassieke vijver met spuitfiguur, een bloemschikgalerij, vier pergola’s, een secret garden, heel wat gezellige hoekjes, een serre en biologische moestuin. Er is ook aandacht voor tuinkeramiek en compostering.

Lieve1.jpgLieve2.jpg

12-07-12

Terugblik op zaterdag 16 juni 2012 – Tuinenbezoek in Namen

We starten met een bezoek aan een tuin in Hannuit en de tuin Clos Clemalluce in Bonnine.Onze volgende tuin is Le Sous Bois in Wépion. Deze Engelse tuin van 3 ha maakt deel uit van een domein van 14 ha. Via de ingang onder pijnbomen komt men op een massief in pasteltinten met vooral blauw en blauwgrijze kleur onder een rij goudgele catalpa's. Tegen de bosrand een langwerpig schaduwmassief met honderden hosta's. Langs een wandelpad tussen hydrangea's komt men uit op de woning, weelderig begroeid met liaanrozen. Men ziet de verzameling van meer dan 200 gieters en de kruidentuin met een 30-tal verschillende aromatische planten. Trappen in het gras leiden naar een onverwacht uitzicht op de rotsen van Névian en de citadel van Namen. Zwarte schapen grazen op een weide tegengehouden door een ha-ha. Er is ook een gestructureerde moestuin, een serre gebouwd naar oud model en een lange mixed border met daarachter een lange pergola met meer dan 90 klimroosvariëteiten. Hier en daar staan banken om rustig van de tuin te kunnen genieten. Op de terugweg bezochten we de tuin van mevrouw Gérard in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Onderstaande telkens 2 foto’s per bezochte tuin.

T1_1.jpgT1_2.jpgT2_1.jpgT2_2.jpgT3_1.jpgT3_2.jpgT4_1.jpgT4_2.jpg

10-06-12

Terugblik op vrijdag 18 mei - Uitstap naar de Floriade in Venlo

De Floriade is een wereld tuinbouw expo die eens per 10 jaar in Nederland wordt georganiseerd. Floriade laat u kennis maken met meer dan 100 tuinen en paviljoenen met unieke bloemen en planten van over de hele wereld.

 

Het Floriadepark is 66 hectare groot en bestaat uit 5 unieke werelden, van elkaar gescheiden door bosgebied. Elke wereld heeft een eigen decor, programma en activiteiten. Werelden waarin je de natuur steeds op een andere manier ziet, voelt en beleeft.

 

Er zijn 5 themavelden ingericht, nl. Relax & Heal, Environment, Education & innovation, World show stage en Green engine. Tevens is ere en gedeelte Villa Flora genaamd, die de grootste indoor bloemententoonstelling bevat van Europa.

 

Onderstaande een paar beelden van onze belevenis in Venlo.

DSC03431-800.jpgDSC03450-800.jpgDSC03458-800.jpgDSC03472-800.jpgDSC03475-800.jpgDSC03482-800.jpg

29-02-12

Terugblik op vrijdag 17 februari - Terrasplanten

Deze avond hadden we Stijn De Geest uitgenodigd om te komen spreken over terras- kuip- of balkonplanten. Stijn De Geest geeft les aan CVO Elishout COOVI in Anderlecht, is verzamelaar van Expo 58-materiaal en bestuurslid van het Davidsfonds in Tervuren.

Vooreerst een paar algemeenheden over terrasplanten. Het ging deze avond over doorlevende planten die in de zomer buiten staan en naar binnen moeten in de winter (eens de temperatuur zakt onder de 5 graden Celsius). Een aantal voorbeelden zijn Lantana, Bougainvillea, Asclepias en Cestrum. Deze planten zijn voornamelijk gekenmerkt door hun rijke bloei, hun vele kleuren en hun variatie in vorm. Veel terrasplanten verspreiden tevens een heerlijke geur.

 

Een aantal tips waar men best mee rekening houdt zijn de keuze van de potten, de waterbehoefte, de potgrond en de meststoffen.

-         Kies voor terracotta potten die een groot steunvlak bezitten

-         Zorg voor een aangepaste waterhoeveelheid

-         Neem een kwaliteitsvolle potgrond met de juist N-P-K verhouding

-         Gebruik gecoate meststoffen die eenmalig worden gegeven en voor een lange periode hun werk kunnen doen

 

Een aantal terrasplanten werd verder in detail besproken. Hierna volgt een kleine waargave van de karakteristieken van deze planten.

 

Nerium oleander

Dit  is een wintervaste groene struik met bladeren die 2 aan 2 aan de stengel staan ingeplant. De bloemen staan in trossen en zijn licht geurend. De plant mag absoluut niet uitdrogen en wordt best in de zon geplaatst. Snoeien mag maar is geen noodzaak. Vermeerdering kan door middel van stek. Overwinteren op een koele en goed geventileerde plek, temperatuur van 5 tot maximum 10 graden en weinig water toedienen. De wortelkluit mag wel niet helemaal opdrogen.

 

Bougainvillea

Deze klimplant, met stekels, heeft opmerkelijke en kleurrijke schutbladeren. Aan het uiteinde van de takken komen de kleurige bloemen. Deze planten dien je maandelijks te voorzien van meststof. Tevens dien je ook rijkelijk water te geven. Vermeerdering kan door middel van stek het hele jaar door. Overwinteren start vóór de eerste nachtvorst. Plaats de planten in een koele ruimte (14 graden), geef regelmatig een beetje water. Als je de planten kan overwinteren met hun blad hebben ze meer voorsprong in het voorjaar.

 

Erythrina of Koraalstruik

Deze plant heeft lederachtig samengestelde bladeren, stekels op de takken en hanekamvormige koraalrode bloemen. Bloeit op éénjarig hout en heeft weinig verzorging nodig. Enkel veel water is van groot belang. Makkelijk te overwinteren op een donkere plaats, met net genoeg water om niet helemaal uit te drogen.

 

Agapanthus

Bloeiende plant met trossen tot 30 bloemen. De plant heeft vlezige wortels en de zaadhoofden kunnen na de bloei ook nog gebruikt worden in droogboeketten. Agapanthus mag niet te vaak verplant worden en heeft nood aan voldoende voedingsstoffen. De plant mag niet te nat staan. Vermeerdering kan best door scheuren na de bloei. Koel overwinteren (lage temperatuur is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de bloemknoppen), weinig water geven maar net genoeg zodat hij niet uitdroogt.

 

Fuchsia of Bellenplant.

Er bestaand zowel fuchsia’s met enkelvoudige als dubbele bloemen. Tevens zijn er hangfuchsia’s en fuchsia’s op stam beschikbaar. Vermeerdering kan door stekken.We leerden ook de fijn e kneepjes voor het opkweken van zo’n fuchsia op stam. In november terugsnoeien op 3 ogen, potkluit mag niet uitdrogen. Op het einde van de zomer kalium geven. In maart-april starten met het buiten afharden. In mei definitief buiten zetten.

 

Onderstaande foto’s van Nerium Oleander, Bougainvillea glabra ‘Golden Glow’ en Erythrina ‘Compacta’.

Nerium Oleander.jpgBougainvillea glabra 'Golden Glow'.jpgErythrina 'Compacta'.jpg

10-12-11

Terugblik op vrijdag 18 november - voordracht over risicoplanten voor mens en dier

Deze avond werd de voordracht gebracht door prof. M. De Cleene.

 

Wat zijn risicoplanten?

Risicoplanten zijn planten waarvan het innemen van een betrekkelijk kleine hoeveelheid zaad, wortel, blad, stengel, vrucht of sap inwendig of uitwendig schade kan toebrengen aan het menselijk of dierlijk organisme.

Geneeskrachtige werking

Vele giftige stoffen bezitten een geneeskrachtige werking, indien zij althans in minieme (therapeutische) doses worden toegediend. Een bekend voorbeeld is dat van atropine, een alkaloïdegif dat in wolfskers (Atropa belladonna) voorkomt.

Kans op vergiftiging

Het gevaar voor plantaardige vergiftigingen is reëel, maar mag zeker niet overdreven worden. De statistieken van het Antigifcentrum te Brussel tonen aan dat minder ernstige oproepen veel talrijker zijn dan tragische ongevallen, en dat het eerder gaat om kleine ongemakken, dan om ernstige letsels.

Giftigheid voor dieren

Velen zijn ervan overtuigd dat dieren instinctmatig aanvoelen welke planten zij wél en welke zij niet kunnen eten. In de praktijk blijkt dat echter lang niet altijd het geval te zijn. In de wei eten paarden en koeien bijvoorbeeld niet het zeer giftige vingerhoedskruid of herfsttijloos, zelfs niet als deze planten op grote schaal voorkomen.

Maar als dezelfde planten bij het hooien vermengd raken met het gras en de planten in gedroogde toestand tussen het hooi zitten, eten ze ze wel, met alle gevolgen van dien.

Voorbeelden (zie foto’s)

Helleborus, Narcissus, peperboompje, Arum italicum ‘Pictum’, Aconitum.

Andere voorbeelden

Hertshooi, de pit van abrikoos en perzik, gouden regen, de zaden van peterselie, berenklauw, oleander, datura, papaver, wonderboom, enz....

IMG_1104 Helleborus.jpgIMG_0068 Narcissus.jpgIMG_1168 peperboompje.jpgIMG_1213 Arum italicum 'Pictum'.jpgIMG_5442 Aconitum.jpg 

Terugblik op vrijdag 14 oktober - voordracht over vergeten groenten

Deze avond werd de voordracht gebracht door José De Buck, onze nationale voorzitter.

 José De Buck, zoon van een tuinbouwer, is een autoriteit in de tuinbouwsector. Een tijd geleden begon hij met de aanleg van een proeftuin van ongeveer 1500 vierkante meter. De eerste 5 meter dient om sierplanten uit te testen. De rest van de tuin wordt gebruikt voor het kweken van groenten die uit het gewone leven verdwenen zijn. Mensen hebben immers  een veranderende smaak en ook als gevolge van mechanisatie en commercialisatie verdwijnen sommige groenten uit het assortiment, bijvoorbeeld doordat ze het transport niet verdragen.

Voor de aanleg van een groententuin zijn er een aantal noodzakelijke voorwaarden. De grond dient een goede structuur te hebben, en  liefst in de zon te liggen. De grond dient tevens rijk te zijn aan humus. Om aan de slag te gaan in de tuin heb je materiaal nodig om mee te werken en zaden en planten om uiteindelijk leven in je tuin te brengen.

We onderscheiden 5 grote groepen van soorten groenten:

De koolgewassen

Voorbeelden zijn romanesco bloemkool, rode kool, koolrabi, palmkool

De knolgewassen

Voorbeelden zijn rode biet, pastinaak, rammenas, aardpeer, haverwortel

De bladgewassen

Voorbeelden zijn batavia sla, suikerbrood, bladmosterd, andijvie

De peulgewassen

Voorbeelden zijn asperge-erwten, bonen

De vruchtgewassen

Voorbeelden zijn pompoen, japanse andoorn (crosne), tomaat

De avond werd geïllustreerd met heel wat  door de spreker zelf gekweekt ‘lesmateriaal’. Geen van de aanwezigen ging dan ook  met lege handen naar huis!

Vergeten groenten.jpg

04-10-11

Onze busuitstap van zaterdag 24 september 2011

Op deze zonnige zaterdag zijn we vertrokken richting Ede, waar we de kwekerij De Hessenhof bezocht hebben van Hans Kramer. Ons allen bekend omdat Hans Kramer reeds een voordracht komen geven is bij VVPV-Pajottenland.

Vanuit het buitenland vinden vele liefhebbers hun weg naar deze kwekerij omwille van zijn grote assortiment en de gedegen manier waarop de planten opgekweekt worden. Bijna alle planten worden in de kwekerij zelf vermeerderd. Tevens kan je de nieuwe soorten beoordelen die mooi staan uitgeplant op moederbedden.

 

Kort na de middag rijden we door naar “Een dijk van een tuin” in Gameren. Je mag de naam van deze tuin zowel letterlijk als figuurlijk nemen. De tuin ligt naast een dijk. In deze tuin worden we ontvangen door twee dames. Wat direct opvalt is de pracht aan fuchsia’s, uitgeplant in hanging baskets die elk jaar opnieuw aangeplant worden. Zij stellen ons met veel trots hun liefhebberstuin voor van 3500 m². De tuin is opgebouwd uit verschillende borders op kleur, een rozentuin, een formele en een groene tuin en een grote vijver, rondom beplant met siergrassen. Wat de tuin heel speciaal maakt zijn de zelfgebouwde stapelmuren in de dijkhelling, waardoor terrastuinen zijn gecreëerd. Zie hieronder voor de foto’s.

 

In de late namiddag bezoeken we als laatste de kwekerij van Wim Timmermans in Haarsteeg. Met een bus vol planten vertrekken we, na een mooie uitstap, terug naar Halle, onze vertrekplaats

 

DSC03273-800.jpgDSC03290-800.jpgDSC03291-800.jpgDSC03307-800.jpg

22-06-11

Onze busuitstap van 18 juni

Op zaterdag 18 juni bezochten we volgende tuinen in België en Nederland:

De Duinentuin in Westmalle

In deze tuin zijn grote partijen (meestal) bladhoudende heesters dicht op elkaar geplant en gesnoeid tot grote golvende ‘duinen’.         

duinentuin1-800.jpgduinentuin2-800.jpgduinentuin3-800.jpg

’t Goede Gevoel in Westerlo

Winnaar van de mooiste tuin van België.

De tuin van Griet Mertens is een romantische bloementuin van 40 are, die op verschillende plaatsen van stijl en vorm verandert. De tuin wordt onder meer gekenmerkt door zijn lijnenspel van hagen en borders, die geaccentueerd worden met niet-alledaagse planten.

goedgevoel1-800.jpggoedgevoel2-800.jpggoedgevoel3-800.jpg

De Tuinzondernaam in Liessel (NL)

In deze tuin zijn tien tuinkamers, ieder met een eigen karakter, aaneen gesmeed tot een boeiend geheel.

tuinzondernaam1-800.jpgtuinzondernaam2-800.jpgtuinzondernaam3-800.jpg

De Dijkgaerd in Kaatsheuvel (NL)

Deze tuin heeft intieme tuinkamers  op kleur, vol vaste planten, maar ook grote open stukken met ruime gazons en grassenborders.

dedijkgaerd1-800.jpgdedijkgaerd2-800.jpg

15-05-11

Zaterdag 14 mei – Uitstap naar Hof ten Soniën - impressie

In Sint-Genesius-Rode bezochten we Hof ten Soniën, een tuin (40 are) en een park (4 ha) van baron en barones Jean-Werner de Crombrugghe de Looringhe.  In een decor van prachtige coniferen en statige beuken vindt u een schat aan rododendrons, hydrangea’s, cornussen, esdoorns enz. maar ook vaste planten en bodembedekkers.

DSC02364-800.jpgDSC02365-800.jpgDSC02368-800.jpgDSC02376-800.jpg

Zondag 8 mei – Uitstap naar de Open tuin van Herkenrode - impressie

Dit privé domein van burggraaf Philippe de Spoelbergh heeft  de rijkste botanische privé collectie van Europa. Het oudste deel dateert van 1880. De laatste 40 jaar plantte de huidige eigenaar meer dan 10.000 bomen en heesters aan. Collecties van Rhododendron (3000 variëteiten), Acer (240 var.), Magnolia (290 var.), Cornus (60 var.) en vele andere zeldzame, volgroeide bomen en struiken.

DSC02342-800.jpgDSC02344-800.jpgDSC02346-800.jpgDSC02350-800.jpg

05-04-11

Vrijdag 18 maart - Voordracht over pioenen door Guy Vervoort

Guy Vervoort van de gelijknamige kwekerij uit Kapellen is deze voordracht begonnen met zijn grote passie, nl. de pioenrozen. Reeds 350 soorten maken deel uit van zijn assortiment.

 

Pioenen.

Deze plant is eigenlijk een drie seizoenen plant. Vooreerst kan je genieten van het mooie opkomende blad, daarna ontwikkelt zich de knop van de bloem en uiteindelijk komt de prachtige bloem tevoorschijn. Na de bloei zijn de zaaddozen mooi en krijgen we in de herfst een mooie verkleuring.

De pioenroos is volledig winterhard (tot -25). Ze staat het liefst in de zon en kan best droge grond verdragen. De plant heeft bijna nooit last van slakken of bladluizen. Het is tevens een langlevende plant die vroeger vooral gekweekt werd voor gebruik in de geneeskunde (wortels). De bloeiperiode kan gaan van enkele weken tot 2 maanden.

Soorten. De houtpioenen of boompioenen kunnen uitgroeien tot een heester van ongeveer 1,20 m. Het eerste jaar na aanplant moet de plant wel enige beschutting krijgen. De plant verdraagt zon tot lichte schaduw en heeft graag rijke grond (geen natte grond). Om te snoeien wacht men best tot de eerste uitlopende ogen er zijn. Best is om na de winter het dood hout weg te nemen. Zeer veel soorten zijn geurend. De vermeerdering gebeurd via enten. Het duurt ongeveer 8 jaar eer een plant verkoopklaar is.

De kruidpioenen zijn vaste planten die tijdens de winter afsterven, maar in het voorjaar al gauw weer pollen met flink ingesneden blad vormen. Het bemesten doet men best bij de opkomst van het blad en na de bloei. Het loof mag kort afgesneden worden als de bladeren volledig bruin zijn. Het delen van pioenen kan van eind september tot begin november. Pioenen mag men echter nooit terugplaatsen op dezelfde standplaats.

Verder in de avond kwamen ook nog kort irissen, delphinium en papavers aan bod. Deze planten, evenals de pioenen houden van dezelfde soort grond, standplaats en hebben een ongeveer zelfde bloeiperiode.

Hieronder foto’s van Paeonia “Coral Sunset", Paeonia “Honey Gold”, Paeonia “Jan Van Leeuwen”, Paeonia “Myrtle Gentry”.

Paeonia_Coral_Sunset.jpgPaeonia_Honey_Gold.jpg

Paeonia_Jan_Van_Leeuwen.jpgPaeonia_Myrtle_Gentry.jpg

19-12-10

Vrijdag 10 december - voordracht bijzondere heesters en bomen

Vrijdag 10 december hebben we ons voordrachtjaar 2010 voor VVPV Pajottenland afgesloten met een voordracht door Robrecht Van Bauwel (van de gelijknamige kwekerij uit Kalmthout) over bijzondere heesters en bomen.

Robrecht Van Bauwel zaait zeldzame heesters en bomen. Het zaaigoed van van de verschillende soorten wordt gehaald door het ofwel in te kopen, ofwel door het te gaan verzamelen. Verzamelen kan in bossen in het binnenland en/of door zelf op reis te gaan naar plaatsen waar de gezochte bomen en heesters voorkomen.

60 procent van de zaailingen komt het eerste jaar op. Tot 80 procent het tweede jaar. Het zaaien van planten geeft geen uniformiteit. Elke plant is anders. Stekken daarentegen geeft wel uniforme planten.

Rob doet uitgebreid de uitleg over de soorten planten, de variaties en het ontstaan ervan. Bij planten met zelfbestuiving is er weinig variatie. Als 2 soorten met elkaar gekruist worden dan onstaat er een hybride soort. Denk bijvoorbeeld aan Hamamelis x intermedia die een kruising is van Hamamelis mollis en Hamamelis japonica. Viburnum x burkwoodii is ook nog zo’n voorbeeld.

Een voorbeeld van bijzondere heesters en bomen, die met fotomateriaal werden toegelicht:


sinocalycanthus chinensis               

sinocalycanthus chinensis.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-05-09

Terugblik op 16 mei

Na de drukbijgewoonde avond met Francis Peeters en de geslaagde voordracht van Guy Windels over hemerocallis eind april, zijn we er in mei  zelf op uitgetrokken. Op 16 mei brachten we een bezoek aan de landschappelijke tuin "Artemis Garden" in Bonheiden. Het koude voorjaar had de bloei van de eerste rozen wat vertraagd, zodat er maar hier en daar bloemen open stonden op de oudere, één maal bloeiende variëteiten. Maar zoals verwacht stonden rhododendrons en andere voorjaarsbloeiende heesters in volle pracht. We stonden vol bewondering voor wat de eigenaars eigenhandig hebben weten te realiseren, hoewel velen onder ons stilletjes toch wel blij waren dat zíj dat thuis allemaal niet hoefden te doen: vierduizend rozelaars snoeien, tientallen (honderden?) meters buxus knippen, vijvers opschonen, gras afrijden...Een uitermate gastvrij onthaal op het terras sloot deze middag af, waarvoor onze dank aan de gastvrouw en gastheer!

 

 

02-12-08

fuchsia's

Als primaballerina's dansten ze over het scherm, hun slanke stempels leken wel benen op spitzen, hun meeldraden versiering aan de tulen rokjes, gevormd door de bloemblaadjes. De kelkblaadjes, soms wijd en perfect horizontaal opengespreid, waren als de bevallige armen van jonge danseresjes. Hoewel ze dansten op Ravel's Bolero, zag ik het Zwanenmeer voor me.

Het was een poëtisch tweede deel van de avond over fuchsia's die Geert Bonte ons bracht samen met zijn vriend/fotograaf, maar in het eerste deel waren nuchtere zaken ter sprake gekomen: de vele soorten, de verzorging, hoe ze te snoeien in het najaar en hoe ze best te overwinteren. Dat je best niet alleen op "de hulp van God" rekent, werd al snel duidelijk. Om in één seizoen van stekje tot grote bloeiende plant uit te groeien, hebben de jonge planten veel water en veel voedsel nodig, naast een geschikte potgrond. Dat voedsel is best aangepast aan de behoeften van de plant op dat ogenblik, met het accent op wortelvorming en groei van de plant in de beginfase, en op bloei en afharden later. Wie dat te omslachtig vindt, kan een meststof gebruiken met gelijke delen (20) NPK. Fuchsia's in pot moeten dagelijks overvloedig gegoten worden, sommige twee maal daags. Overtollig water mag zeker niet in de pot blijven staan. En voor de winter worden ze kort ingeknipt (tot enkele ogen) en ontdaan van bladresten koel weggezet.  Nooit helemaal laten uitdrogen. De plant wordt daarna verpot en bijgemest. Zijn er in het voorjaar al lange witte scheuten gevormd, dan worden die nog eens tot vlak bij het oude hout afgeknipt.

03-09-08

Terugblik op...23-08-08


Bezoek aan "Amoena" te Hoves (Silly)

DSCN2535copy

Gewapend met regenjas en paraplu (de regen was kort tevoren nog met bakken uit de lucht komen vallen) maar vergezeld van een waterig zonnetje begonnen we aan het bezoek van de tuin van Guy Vandersande en Francis Peeters, net over de taalgrens in Silly. Laatstgenoemde leidde ons met onvermoeibaar enthousiasme door de tuin die door Guy Vandersande werd ontworpen. En natuurlijk ging onze aandacht in de eerste plaats uit naar de vele mooie vaste planten. Het oudste gedeelte van de tuin werd ongeveer 10 jaar geleden aangelegd met meanderende borders die hier en daar doorkijkjes toelaten naar het omringende landschap. Grasvelden zorgen voor de nodige rust. Langs de rand van de tuin staan interessante heesters als bv. Koelreutheria, de blazenstruik. Op de plaats van een vroegere stalling ligt, verhoogd, een kleine Japanse tuin.

   

 

 

 

 

 

 

 

Wat lager dan de eerste tuin ligt een nieuw stuk, aangeplant in het voorjaar van 2007; we vonden er brede grassenborders met daartussen sterke vaste planten, afgedekt met grind; elders trokken een aantal mooie heesters de aandacht. De tuinen, resp. 22 en 20 are, zijn een paradijs voor vasteplantenliefhebbers.

Peeters vertelde dat hun grote inspiratiebron de Engelse Beth Chatto is, die er in haar boeken steeds de nadruk op legt dat een plant het hele seizoen mooi moet zijn, en dat blad (vorm, kleur, textuur) daarom minstens even belangrijk is als bloem. Een ander stokpaardje van Beth Chatto is, dat planten de groeiomstandigheden moeten krijgen waar ze behoefte aan hebben. Beide heren hebben daarom de zware grond van hun tweede tuin lichter gemaakt met vrachtwagens vol lavakorrels en evenveel compost. En of de planten floreren! Op deze manier kunnen zelfs nauwelijks winterharde planten  buiten in de tuin overwinteren, zoals een hele serie crocosmia’s, dahlia’s  en zelfs een schitterende  Eucomis, de “ananasplant”.

 

Wie dat nog eens rustig wil bekijken kan op zaterdag 13 september deelnemen aan een geleid bezoek om 10.30 en om 15u; inschrijven is verplicht, via info@jardinsamoena.be U krijgt dan een bevestiging.

Ook zondag  14 september is de tuin te bezoeken (zonder rondleiding en inschrijving) van 10-12 en van 14-17u. Adres: rue Maire-Bois 54, Hoves (Silly).

 

 

 

17:52 Gepost door in C. Terugblik op ... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tuinbezoek |  Facebook |

23-07-08

Terugblik op ... zondag 13 juli

 


DSCN1281copy

De hydrangea’s in het domein van Groenenberg

 

Het was wat frisjes, maar de zon scheen met overtuiging en er was dan ook een grote groep leden paraat om deel te nemen aan de wandeling: 34, organisatoren niet meegerekend. De controleur van de Vlaamse gemeenschap zag (en zei) dat het goed was.

Groenenberg heeft een prachtige verzameling hydrangea’s. Allereerst staan we stil bij H. macrophylla met zijn vele cultivars, oude en recente, met bolvormige bloemen of met schermbloemen.Wat verder trekt de bekende  ‘Annabelle’ onze aandacht, een cultivar van Hydrangea arborescens. Deze soort is net als H. quercifolia, de eikenbladhortensia, afkomstig van het Zuidoosten van de VS. Beiden bloeien op het nieuwe hout, en hebben dus geen last van late nachtvorst. De jonge stengels kunnen de zware bloemen evenwel vaak niet dragen, zodat ze op de grond belanden, een probleem dat beperkt kan worden door de plant minder diep te snoeien ( bij H. a. ‘Annabelle’; de quercifolia’s worden nauwelijks of niet gesnoeid): je krijgt dan meer maar minder zware bloemen.

Een volgende soort is H. aspera, met groot, fluweelachtig blad . Vooral bij H. aspera  ssp. sargentiana zijn blad en bloemen geweldig groot, maar ook bij de mooie H.aspera ‘Anthony Bullivant’  bieden de bloemen een uitstekende landingsplaats aan  vele insecten op zoek naar nectar.

Heel bijzonder is Hydrangea involucrata: i.t.t. andere hydrangea’s zijn de bloemen in de knop rond en volledig omsloten door schutbladeren, die later afvallen. Zodra de knop open gaat verschijnt de “klassieke” bloem met vruchtbare en steriele bloemetjes.

 

Ook Hydrangea serrata, in alles wat kleiner en verfijnder  als H. macrophylla, is  met een groot aantal cultivars vertegenwoordigd, o.a; de hier afgebeelde 'Benigaku'.

Voor de bloei van H. paniculata, de pluimhortensia, waren we nog wat te vroeg, hoewel de variëteit ‘Brussels Lace’ (een van de vele selecties van Robert en Jelena De Belder uit Kalmthout) voorzichtig de eerste bloemen liet zien.

De klimhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris was daarentegen al uitgebloeid.

 

Volgde nog een wandeling door de rest van het park, langs de vijver, de treurbeuken, enkele mooie oude bomen en natuurlijk de grote rode beuk en de nog jonge liriodendrons. We konden dan ook de spreuk op het lust-/theepaviljoen  beamen: er is meer te vinden in bossen dan in  boeken!

     

 

22-06-08

Terugblik op... zaterdag 7 juni

 

Tuinreis naar de streek rond Brugge

 

MG, Vasteplantenborder copy 2

Onder een egaal grijze lucht en met wat druilerige regen kwamen we aan in De Roobaard in Ruddervoorde, waar Mia Gevaert ons aan het tuinhek stond op te wachten. En dan blijkt weer dat een mooie tuin ook zonder zon weinig van zijn aantrekkingskracht verliest. Mia leidde ons rond door de binnentuin, aan drie kanten beschermd door muren. Die geven juist dat ietsje méér bescherming dat nodig is om bv. Genista aetnensis (boombrem) of Albizia julibrissin in ons klimaat te kunnen kweken. Verder veel grijsbladige planten en o.a. een grote groep Amsonia (waarvan de soortnaam mij ontgaan is) met mooie helderblauwe sterretjes. Tegen het hek stond Rosa ‘Buff Beauty’ haar naam eer aan te doen, terwijl hydrangea’s in de schaduw van de garage hun tijd afwachtten om te schitteren. Alleen al in die binnentuin had ik gemakkelijk een uur kunnen ronddwalen. Maar met de roos ‘Gruss an Aachen’ keerden we dit stuk tuin de rug toe om op het terras bij de verhoogde border te komen: verhoogd omdat daar bij de verbouwing van de hoeve veel puin gestort werd. Voorzien van een laagje teelaarde is het nu het domein van o.a. eryngiums en sedums, terwijl de kleine Erigeron karvinskianus alle lege plekjes in perk en steunmuur heeft ingepalmd.

 

 

 

 

Zelfs zonder zon roken we de rozen voor we ze zagen, in de formele rozentuin. Veel oude soorten, maar ook Austinrozen, die de geur en de bloemvorm van de oude rozen hebben maar beter doorbloeien. En moschatahybriden, al dan niet van Louis Lens. Een mooi halfrond buxusmassief sluit de rozentuin af, en lokt het oog naar het omliggende landschap.

We gaan verder via de pergola die op dit moment vol rozen hangt: van ‘Albertine’ o.a, en ‘Veilchenblau’. Aan hun voeten bloeien nog de laatste pioenen.

Dan leidde Mia ons door de dubbele vasteplantenborder: we werden er stil van. Niemand van ons had ooit Cenolophium denudatum (zie foto) gezien, een mooie groenigwitte schermbloemige, een rustpunt in de kleurige border, en een mooi horizontaal accent tussen opgaande salvia’s en galega’s. Volgend jaar beschikbaar bij Danielle Monbaliu!Vervolgens de bostuin, met de speciale helleborussen, de mooie varens, de epimediums, de hosta’s en zoveel meer. En de mooie natuurlijke vijver met oeverbeplanting van irissen, Darmera peltata, vele grassen, astilbes enz.
Met spijt omdat het al voorbij was namen we afscheid, door Mia Gevaert  nagewuifd.
We bleven weliswaar in de gemeente Oostkamp, maar die wordt door de autosnelweg in twee gesneden, zodat we toch een heel stuk moesten rijden voor we aankwamen in De tuin van Maurice, bij Maurice Vergote. Daar wachtten ons honderden meters border, volgepakt met de mooiste vaste planten: een waar luilekkerland voor VVPV-ers, mede dankzij het commentaar van Maurice.

 

 

 

Na een kleine twee uur kijken, vragen, ervaringen uitwisselen enz. mochten we onze meegebrachte boterhammetjes opeten in de ontvangstruimte. En daar wachtte een tweede aspect van luilekkerland: een grote schaal vol mooie aardbeien, een andere torenhoog gevuld met koekjes (en wat voor koekjes!) en alsof dat niet genoeg was een doos chocolaatjes. Het was hart- en voetverwarmend. Er bleef nog even tijd om in Maurice’ kleine kwekerij rond te neuzen, voor de chauffeur ons naar kwekerij Epimedium, bij Daniëlle Montbaliu bracht, nog altijd in Oostkamp, maar in het gehucht Meulestee. Daar wachtten ons koffie en…plantjes!! Laat VVPV-ers los in een kwekerij en ze zijn gelukkig.

De chauffeur moest dus even geduld oefenen voor hij ons naar onze laatste halte kon brengen: Het Kasteel van Oostkerke bij Damme. De bewoners waren niet thuis, maar de ontvangst was in de capabele handen van onze gids Frans Tytgat.
Zeggen dat dit een mooie tuin is, is een understatement. Met uitzondering van de torens is het kasteel vervangen door een groot landhuis in L-vorm. In de binnenhoek  die door de poten van de L gevormd wordt, liggen twee omsloten tuinen: de kleine, langwerpige Mariatuin met mooie borders rond een stenen pad en een centraal met mos begroeid perk, en een ruime tuin met grasveld en borders direct aansluitend bij het huis. Maar ook hier is boven de ronde hagen steeds de polder te zien. Tussen metershoge taxushagen die de blik naar de verte leiden loopt dan een smal pad naar beneden. Daar “stoot “men op een lange waterpartij, die dwars op de haag staat en doet denken aan de sloten in de polders of de slotgracht van een kasteel. Maar hier groeien irissen aan de oevers, en wat verderop andere oeverplanten en rozen. Vanaf hier is de tuin volledig open naar het landschap toe, hoewel kunstig ineengevlochten hagen kwajongens en kwaadwilligen buiten houden. Nergens echter hinderen ze de de blik op het landschap; de schonkige lijven van de koeien die in de wei ernaast liggen te rusten, zijn boven de hagen zichtbaar. Naar de noordkant heeft men zicht op een dubbele rij populieren, hun kruinen verbogen door de westenwind, met op het einde de witte romp van een oude molen. In zuidelijke richting is er de eindeloze polder, terwijl aan de noordkant de robuuste toren van de dorpskerk het kasteel bij het dorp betrekt.

 

 

De tuin is ontworpen door Mien Ruys, met wie de toenmalige eigenares kennis had gemaakt op een kostschool in Engeland. Mien Ruys liet de grondvesten van de oude kasteelmuren opmetselen en legde er paden op aan, zodoende het grondplan van het middeleeuwse kasteel bewarend. Ze plantte massa’s knotwilgen en dichter bij het huis taxus- en buxushagen. Grote grasvelden maken de link met omliggend weiland. De hoogteverschilllen werden opgevangen met terrassen, en tegen de wanden ervan liggen borders. Mien Ruys stond sterk onder invloed van Gertrude Yekill vijftig jaar eerder. Borders die ontworpen zijn om op een bepaald moment op hun hoogtepunt te zijn (lente,zomer, herfst) maar die ook op andere momenten interessant moeten blijven, zijn typerend voor Yekill en later voor Mien Ruys, evenals het kleurgebruik in de border: beginnend met zachte kleuren grijs, roze en blauw, geleidelijk aan overgaand in geel, fel oranje en rood.

Aansluitend bij de zijgevel van een van de vleugels van het gebouw ligt naast de slotgracht nog een formele buxustuin, verderop een rozentuin, terwijl ook de oude moestuin grotendeels rozentuin geworden is. Aan de andere zijkant van het huis vormen grote taxusfiguren een tegenwicht voor de kloeke toren op de achtergrond. Oostkamp 3, copy      

 

05-06-08

Terugblik op...zaterdag 24 mei

Bezoek aan arboretum Het Leen te Eeklo en kwekerij Happy Garden te Deinze

DSCN0810copy

Met een verkwikkend zonnetje vertrokken we met 22 leden kostendelend rijdend naar Eeklo, waar  de nationaal voorzitter van VVPV, José De Buck ons rondleidde in Het Leen. De magnolia’s mochten dan al grotendeels uitgebloeid zijn evenals enkele rhododendrons/azalea’s, vele mooie cultivars stonden nog prachtig en samen met de vele soorten cornus, kalmia’s en vele andere weinig bekende heesters en bomen inspireerden ze velen tot het nemen van een foto of het noteren van de juiste naam. Aan de andere kant van de weg ligt het jongere deel van het arboretum, waar we even ons hoofd binnen staken in de nieuwe ommuurde tuin, om vervolgens te dwalen langs borders met vaste planten, grassen, vele buxussoorten en weer andere interessante heesters, steeds voorzien van José’s kundig commentaar. Na twee uur rondleiding namen we met veel dank en achterlating van enkele Pajotse bieren afscheid van José. We komen hier vast nog eens terug in een ander seizoen.

Het was ook een goede gelegenheid om kennis te maken met Micheline Leclercq, die een paar weken tevoren zich als 100ste lid bij VVPV-Pajottenland had aangesloten (we rekenen de mensen uit Leuven even niet mee). Ze kreeg als kleine attentie de gids van Paul Geerts over Gaasbeek en Groenenberg overhandigd.

  

GPS stuurde ons vervolgens langs verschillende wegen naar Deinze, waar Guy Windels een kleine kwekerij heeft van iris, hemerocallis, hosta, pioen en papaver. Koffie en thee stonden op ons te wachten. De irissen waren in volle bloei: je kon er niet naast kijken. Voor hemerocallis was het nog wat te vroeg; Guy vertelde dan maar een en ander over de haken en ogen die aan het kweken en vooral importeren van materiaal uit de VS verbonden zijn. Ondertussen was menig oog gevallen op de hosta’s: veel mooie soorten, zowel in kleine als in grotere potten verkrijgbaar. En daar word je zo hebberig van…. Heel wat planten zullen ondertussen een nieuwe thuis gevonden hebben in het Pajottenland; sommige deelnemers zaten gelukkig maar met drie personen in een auto, anders hadden de planten er niet bijgekund!

 

 

 

 

 

 

 

Links ons honderdste lid, in de bloemetjes

22-04-08

Terugblik op.... vrijdag 18 april 2008 : Voordracht door Laurent Bernaerts over "Ziekten en plagen"

DSCN0627
zwartknoprot bij Rhododendron, overgedragen door cicade

 

Iedere tuinier krijgt te maken met ziekten en plagen, om van onkruid maar te zwijgen. De meesten van ons zullen onkruid gewoon weg wieden en hun borders goed gesloten houden, zodat rondvliegende zaden weinig kans krijgen om zich in de border te nestelen. Maar zevenblad of paardenstaart (Equisitum, in sommige streken kattenstaart genoemd) laten zich niet zo maar weg wieden en zijn bovendien invasief; als je de natuur haar gang laat gaan, zitten ze na een tijdje over heel je border verspreid. En hoewel sommige ziektes of insectenplagen weliswaar vervelend zijn, hebben onze planten er relatief weinig last van: dat hoort er nu eenmaal bij en optreden is niet nodig. Maar “niets doen” is niet altijd de beste oplossing, en tijdig optreden is soms nodig om verspreiding van een ziekte of schadelijke plaag te voorkomen. Het is dus belangrijk te weten hoe je die aandoeningen herkent, wat je er tegen  kunt doen en wanneer precies, zodat het product maximum effect heeft en de natuur minimaal belast.

op taxushaag
dopluis op Taxus                                   

 

De spreker vertelde dat de overheid meer en meer producten uit de handel neemt die onvoldoende effectief zijn of te schadelijk; daarnaast zullen ook meer en meer gecombineerde middelen die werkzaam zijn tegen bv. schimmels én insecten, uit de handel genomen worden. Fabrikanten zullen daarom steeds meer producten maken die alleen werkzaam zijn tegen één welbepaalde aandoening. Het is dus belangrijk die aandoening correct te identificeren.

De firma Edialux heeft een waarschuwingssysteem opgezet voor particulieren (er bestaan ook andere). Wie zich aanmeldt krijgt 15 à 20 keer per jaar via e-mail een waarschuwing voor deze of gene ziekte of plaag. Met de bijbehorende foto’s kan men nagaan of de aantasting ook in eigen tuin aanwezig is, en desgewenst ingrijpen. Het is wel van belang dat dan niet te lang uit te stellen: een product dat werkzaam is tegen een insect in het larvestadium, kan datzelfde insect misschien niet meer bedreigen als het zich verpopt heeft of in een gal heeft opgesloten. Bespuit ook niet “voor alle zekerheid” alvast de hele tuin: heel wat insecten beperken zich tot één bepaalde plantensoort en laten de buurplanten met rust.

Het juiste moment is wel van belang. Zo werken heel wat producten pas bij een bepaalde omgevingstemperatuur, en als men bv. onkruid in een gazon wil behandelen, moet dat  voldoende blad hebben om door de sproeistof geraakt te worden: wacht dus na het maaien minstens een week. Sproei ook altijd bij overtrokken weer, zodat het besproeide blad zo lang mogelijk vochtig blijft. De doorsnee tuinier zal pas aan bestrijding denken als hij schade vaststelt; hier kan een waarschuwingssysteem goede diensten bewijzen, want met name bij planten met leerachtig blad wordt schade pas zichtbaar lang nadat hij veroorzaakt is. Zo kan schildluis op buxus een oude plant doen afsterven en bladweefsel dat eind april door spint wordt aangetast, droogt pas uit aan het eind van de zomer. Dan is behandelen niet meer efficiënt.

Daarnaast is de juiste manier van behandelen van groot belang: het heeft weinig zin een plant enkel bovenop te bespuiten als de ziekteverwekkers zich op de onderkant van het blad bevinden...DSCN0625
Er komen steeds meer schimmels voor. Gedeeltelijk is dat het gevolg van het gebruik van schonere brandstof: vroeger lag de uitstoot van zwavel veel hoger en zwavel –in de biolandbouw een toegestaan middel- verhindert schimmelvorming. Ook import van exotische planten is een oorzaak; soms komen nauwelijks zichtbare sporen (of insecteneitjes) op de planten mee, die zich hier verder ontwikkelen en –in het geval van insecten- hier soms geen natuurlijke belagers hebben.

Iedere hobbytuinier weet hoe belangrijk de keuze is van de juiste plant voor de juiste plaats. Een verkeerde standplaats doet de plant verzwakken, wat hem kwetsbaarder maakt voor aandoeningen. Daarnaast is een goede hygiëne in de tuin onontbeerlijk: verwijder aangetaste plantendelen van de plant én uit uw tuin: ze horen niet op de composthoop maar in het containerpark, zodat ze bij gecontroleerde hoge temperaturen gecomposteerd kunnen worden. Vergeet ook niet de snoeischaar te ontsmetten als je van een aangetaste plant naar een gezond exemplaar gaat! 

 

mol30202Goeiedag!

 

 

 

 

 

 
Ondanks het “zware” onderwerp was het een boeiende avond. Bladluizen, dopluizen, cicaden, vlooien en ander fraais kropen over het scherm, al dan niet nog eens verduidelijkt door een ter plaatse gemaakte tekening. Engerlingen (“scampi’s”) herkennen we vanaf nu met één oogopslag. We weten hoe en waar we mollenklemmen moeten zetten, hoewel… je zou medelijden krijgen met die arme jonkies die door pa en ma buiten worden gebonjourd zodra ze op hun pootjes kunnen “staan”.En dat behangerslijm een uitstekend middeltje is om een bestrijdingsmiddel langer aan een plant te laten plakken, ga ik zeker eens proberen bij mijn paardenstaarten.

 

 

 

18-03-08

Terugblik op...vrijdagavond 14 maart

 

Clematis geel
Ondanks de verplaatsing van de bijeenkomst naar De Merselborre in Vlezenbeek, mochten we een mooie groep leden verwelkomen. En terecht: de voorstelling door Cathérine Böttcher van de verschillende soorten clematis, met tips voor aanplant, snoei, onderhoud en bemesting was de moeite meer dan waard. De spreekster, die de hele dag (en het daarop volgende weekend) op de tuinbeurs Tuintrends in de Nekkerhallen in Mechelen had gestaan, had een mooie collectie planten meegebracht, die in de pauze gretig bekeken en gekocht werden. En natuurlijk mocht er ook geen clematis ontbreken in de tombola!
Jos (Walravens) geeft op zijn weblog “Tuinbelevenissen” volgende tips over het planten van clematissen:

1) Vraag bij aankoop of je een clematis voor de zon of halfschaduw hebt.

2) Zorg voor een grond met PH (5,5 - 6).  Dit is bij te sturen met zeewierkalk.

3) Maak het plantgat dubbel zo groot als de potmaat van de plant.

4) Grootbloemige clematissen zet je dieper dan hij in pot staat.  Dit is een hulp bij het voorkomen van de vervelende verwelkingsziekte.  Alle andere plant je op gelijke diepte als in de pot.

5) In combinatie met andere klimplanten (bv.: rozen) is wortelscheiding belangrijk.

6) Overdrijf niet met meststoffen.  1 soeplepel clematissenmeststof (anorganische mestkorrels) per jaar volstaat. 

 

 

 

 

 

 
De tombola bevatte behalve de reeds genoemde clematis ook twee recente Heuchera-cultivars van Amerikaanse origine,  de perzikkleurige ‘Peach Flambé’  met roodgevlamd blad, dat in het najaar volledig bruin kleurt, en ‘Citronella’ met geelgroen blad. Zoals alle Heuchera’s hebben ze graag een beetje kalk en verschroeit hun blad in al te fel zonlicht. Een plant voor ochtend- of avondzon dus. Ook de mooie Anemone ‘Honorine Jobert’ was van de partij  en enkelen gingen met de roze dropplant Agastache ‘Pink Beauty’ naar huis, een plant voor een droge, lichte bodem in zon of halfschaduw, terwijl ook Lonicera nitida ‘Variegata’ (mooi bij gele bloemen;  ook geschikt voor vormsnoei), Miscanthus sinensis ‘Afrika’, met zilverkleurig blad dat naar oranje verkleurt (hoogte tot 1.6m, breedte 1m) en de charmante  Viola sororia ‘Freckles’ ondertussen wel al een plaatsje in de tuin van de winnaars gekregen zullen hebben. Deze laatste, een vaste plant, wat hoger dan gewone viola’s, zaait zich sterk uit: ik beging de vergissing hem te dicht bij de rand van het gazon te zetten en het is lastig wieden tussen de grassprietjes. Niet doen dus, tenzij u wieden erg ontspannend vindt. In de border zijn zaailingen eenvoudig uit te steken.

23-02-08

Terugblik op...vrijdagavond 15 februari 2008

Aan een talrijk opgekomen publiek presenteerde Jasmine Debels met beeld en muziek haar impressies van de tuinen van enkele leden.We werden verwend met prachtige opnamen van borders, doorkijkjes in de tuinen en sublieme macro-opnamen van bloemen: om jaloers van te worden. De camera liet ons stilstaan bij details waar we met het blote oog gewoonlijk aan voorbij gaan, ook al hebben we de bewuste plant  in eigen tuin staan. Het deed ons enthousiasme voor (vaste) planten zo mogelijk nog toenemen.
Sommige van de tuinen hebben we in het verleden samen bezocht; andere staan nu vast en zeker op ons verlanglijstje voor deze zomer!

 
 
 
 
 
 
In de pauze werden er onder de aanwezigen zoals gewoonlijk planten verloot. Deze keer waren dat enkele mooie potten met Helleborus orientalis-hybriden, Corydalis cheilantifolia, waarvan de bloemknoppen klaar stonden om open te gaan, de al bloeiende Ranunculus fricaria ‘Aureum’, de goudgele variant van het bekende speenkruid, en een mooie Caryopteris incana ‘Weeping Form’, met zijn late bloei in augustus altijd een welkome gast in de tuin. Even welkom, maar dan om zijn bloei in de winter, is Jasminum nudiflorum. Er was ook een pot Sedum ‘Frosty Morn’ bij (waarvan de winnaar meteen al een stukje uitdeelde) en een aantal sedumzaailingen uit José’s  kweekprogramma. Voor volgende keer staan o.a. enkele grassen, heuchera’s en andere vaste planten klaar!

22-01-08

Vrijdagavond. 18 januari 2008

2008_01_18d

Onze regio ‘Pajottenland’ bestaat sinds 13 december 2003. Dit hebben we vooral te danken aan de harde inzet van Brigitte Van Damme en Denise Jacobs. Ze geven nu de fakkel door aan Els Rammeloo, bijgestaan door o.a. Jos Walravens. Brigitte en Denise blijven voortaan liever achter de schermen actief. Nogmaals hartelijk dank. Zonder jullie hadden we het genot om maandelijks samen te komen moeten missen.

  
Bij een sprankelend glas en een hapje werd Denise in de bloemetjes gezet. Brigitte kon helaas niet aanwezig zijn.

                                                       

 

 
Els maakte direct haar intrede waar met de boeiende voordracht “ Van veroveraars tot veredelaars: 20 eeuwen nieuwe planten”. We reisden hierbij zowel door de tijd, nl. vanaf de Romeinen tot op heden, alsook de wereld rond.

Sommige planten lijken hier altijd al gegroeid te hebben. Niets is minder waar! We hebben heel veel te danken aan o.a de ontdekkingsreizigers die de planten naar hier brachten.  Zelfs missionarissen hebben hiertoe een steentje bijgedragen. Boeiend op zijn minst! We hebben heel wat opgestoken over de herkomst der plantennamen. Eens een totaal andere benadering van het aspect “ planten”

Proficiat Els en doe zo verder!

Vervenne Rosita

Het afscheid van Brigitte als regioverantwoordelijke en van Denise als haar rechterhand zette Jos Walravens aan het mijmeren:

Het was zo’n zondagnamiddag.  De kalender duidde 1 december 2003 aan. Het werd toen niet echt klaar. De druilerige regen was de oorzaak. Er kwam ook geen bezoek die zondag. Gelukkig was er ‘Jardins et Loisirs’ om 14 u 05 op ‘La Une’. Even had ik daar de kans weg te dromen in de tuin van anderen. Om 14 u 30 was het programma afgelopen en wat nu? Ik had de keuze uit de 500ste herhaling van De Kampioenen, Sven Nijs te zien winnen in de een of andere cross, een wandeling te ondernemen naar de kast op zoek naar mijn lievelingskoekjes – die natuurlijk net ontbreken … of misschien kon ik ‘De Streekkrant’ eens lezen. Meestal verdween die ongeopend in de papierslag.  Op bladzijde 2 stond een agenda. Ik had het kunnen verwachten, zo’n opsomming van pensen- of stoempkermissen sporadisch afgewisseld met een toneel en … een startvergadering van de VVPV.  Wat een wereld met al die afkortingen. Moet ik weten wat deze betekent? Mijn leeftijd of beter mijn geheugen was al begonnen aan de processie van Echternach. Met een zucht van verlichting stelde ik vast dat de plaatser van het bericht zich bewust was van mijn stilaan tot gruyèrekaas gevorderd geheugen. Tussen haakjes stond de oplossing: ‘Vlaamse Vaste Plantenvereniging’. Las ik correct? Ik kneep even in mijn bil. De druilerige regen maakte plaats voor zon. Het kon niet waar zijn. Startvergadering ‘Regio Pajottenland’ op vrijdag 13 december met ‘Zwarte bloemen: van pimpelpaars tot ravenzwart’ door Ivo Pauwels, om 20 u in Coloma te Sint-Pieters-Leeuw … contactpersoon ‘Brigitte Vandamme’. Wat een pracht van een vrouw, die ‘Brigitte’. Zo’n samenkomst rond bloemen en planten … een droom die werkelijkheid werd. Als nu Anderlecht vanavond nog wint kan mijn zondag niet meer stuk.  

Het kon niet rap genoeg vrijdagavond zijn. Dat het vrijdag was en de 13de kon mij niet schelen.  Als het over bloemen en planten gaat bestaat er geen ongeluk. Het gebeurde allemaal op de zolder van Coloma. Wie zou nu die ‘Brigitte’ zijn? Ik had een vermoeden: een mevrouw was druk doende met het aanbrengen van drank, diaprojector en een bak vol met plantjes. Dat kon Ivo Pauwels niet zijn.  Het moest Brigitte zijn. Om 20 u kwam dan de oplossing toen Ivo aangekondigd werd. Ik had goesting om, toen ze rechtstond, meteen te gaan applaudisseren. Op uw eentje zo’n afdeling van de VVPV oprichten! Je moet het maar durven. Op het einde van de bijeenkomst kwam ik, uit pure nieuwsgierigheid, te weten dat Brigitte een West-Vlaamse was. Ik had het moeten weten. Die West- Vlamingen worden geboren met ondernemersbloed.  Niet teveel uitleggen … gewoon doen!  

Vier jaar staat Brigitte nu al in voor het organiseren en uitbouwen van regio Pajottenland. Ze stemde onmiddellijk in met een stand op de jaarlijkse bloemen- en plantenmarkt van Don Bosco.  VVPV bekend maken in de regio, ontspanning bezorgen aan de vele tuinliefhebbers tijdens de vergaderingen en uitstappen, zich belangeloos inzetten voor het plezier van anderen, … daarvoor willen we haar vandaag danken. Door het grotere deel dat haar beroepsbezigheden innemen, door het vele werk met de verbouwingen aan de nieuwe woonst in Vollezele, zet Brigitte vandaag een stapje terug. Ze blijft zo veel ze kan actief in onze regiostuurgroep maar de taak van regioverantwoordelijke draagt ze over aan Els Rammeloo.

Tenslotte wil ik nog iemand bedanken, namelijk Denise Jacobs. Ze was de voorbije jaren de trouwe luitenant van Brigitte. Ik vraag me af of ze er voor iets tussenzit dat Brigitte Sint-Pieters-Leeuw inruilde voor Vollezele? Of wou Brigitte nog meer Pajotter worden?  Soit zeggen ze bij ons: ‘Als de generaal een stap terugzet  dan ook de luitenant’. 

Ons “dankjewel”  aan Brigitte en Denise willen we graag ook uitdrukken  met een kleine attentie.