05-03-13

Programma maart-april-mei-juni 2013

Vrijdag 22 maart komen Vera en Dirk Ampe ons het ruime assortiment varens voorstellen in hun voordracht ‘Mooi zijn zonder bloemen’. Wie zich de voordracht herinnert over schaduwplanten die Vera en Dirk ons in het verleden brachten, en wie hun Pokertuin heeft gezien, zal deze avond zeker met stip in de agenda noteren.

 

Vrijdag 12 april verwachten we José De Buck, nationaal voorzitter van VVPV. Hij demonstreert ons dat stekken  lang niet zo moeilijk is als u misschien denkt, en dat er ook nog andere manieren zijn om uw planten te vermeerderen. José spreekt uit ervaring van vele jaren, en zijn duidelijke uitleg  en aanstekelijke manier van vertellen staan garant voor een geslaagde avond.

 

Beide voordrachten vinden plaats in het kasteel van Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te Sint-Pieters-Leeuw en beginnen om 20.00u.

 

 

Zaterdag 25 mei: Bezoek aan de tuinen van Albert Kessler in Wezembeek-Oppem en van medelid Mia Coulommier in Weerde. Uitstap met carpooling. Vertrek vanaf de parking van Coloma om 13u.

Kostprijs: voor de carpooling: € 5,50; ingang tuinen: €4,50, ter plaatse te betalen. Inschrijving liefst voor 5 mei door storting van € 5,50: zie hieronder.

 

Zaterdag 15 juni: busuitstap naar 4 Nederlandse tuinen: we beginnen bij De Hazelhof in het Noord-Brabantse Rijsbergen, bezoeken dan een tuin in de omgeving van Goes, gaan via de Westerscheldetunnel naar Biervliet waar we De Singelhof bezoeken en eindigen in tuin en kwekerij In Goede Aarde. Die laatste bezochten we ook 5 jaar geleden bij onze eerste busuitstap. Tuin en kwekerij werden deze winter uitgebreid.

Vertrek vanuit Halle en eventueel Groot-Bijgaarden.

Kostprijs: vermoedelijk € 35. Inschrijven  voor 1 juni doorstorting van € 25; de toegang tot de tuinen wordt ter plaatste verrekend. Picknick meebrengen.

 

Inschrijven  voor beide uitstappen door een mail of telefoontje naar Els, pajottenland@vvpv.be, T 02 356 01 76 en betaling op rek. nr. BE12 7340 2295 8592 van VVPV-Pajottenland.

18:10 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-01-11

Programma lente 2011

Vrijdag 18 februari is het thema ‘Azalea’s’.  Onze spreker, Rik Van Oost, runt  samen met zijn vrouw een bedrijf van 1,1 hectare glas en een buitenteelt van 7000 m², enkel voor azalea’s. Azalea’s voor buiten en voor binnen: hij kan ons er alles over vertellen.

Vrijdag 18 maart:  Guy Vervoort van de gelijknamige kwekerij uit Kapellen is wijd en zijd bekend voor zijn mooie collectie pioenen. Die komen deze avond uitgebreid aan bod, samen met andere vroegbloeiende vaste planten, in zijn voordracht getiteld ‘Vroegbloeiers: pioenen, riddersporen, baardirissen en oosterse papavers.’

Vrijdag 15 april: Het wordt weer tijd om de borders aan te vullen met planten die zorgen voor een langdurige bloei en om de potten en bakken  voor het terras op te vullen. Geert Derom, hoofdtuinier van de Tuinen van Hoegaarden, stelt ons zijn Tien favoriete zomerbollen en –knollen  voor en geeft tips voor aanplant en bemesting, zowel in pot als in volle grond.

Deze bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw om 20.00u.

Zondag 1 mei: VVPV-Pajottenland is aanwezig op de Bloemen- en plantenmarkt van BuSO Don Bosco te Halle (zie  Groenkalender) U vindt bij ons alles om uw potten met eenjarigen te vullen (al zijn we dan een vasteplantenvereniging) met suggesties voor iets anders dan anders en tips voor de aanplant.

Zaterdag 14 mei: om 14u worden we verwacht in Hof ten Soniën te Sint-Genesius-Rode voor een bezoek aan de tuin (40 are) en het park (4 ha) van baron en barones Jean-Werner de Crombrugghe de Looringhe.  In een decor van prachtige coniferen en statige beuken vindt u een schat aan rododendrons, hydrangea’s, cornussen, esdoorns enz. maar ook vaste planten en bodembedekkers. Afspraak aan de parking van Coloma om 13.30u of aan de tuin zelf om 13.55u. Inschrijven verplicht: pajottenland@vvpv.be of 02 356 01 76. Toegang ter plaatse te betalen.

Zondag 15 mei: Op deze zondagmiddag  rijden we kostendelend naar Haacht, voor een bezoek aan de Open Tuin van Herkenrode.  Dit privé domein van burggraaf Philippe de Spoelbergh heeft  de rijkste botanische privé collectie van Europa. Het oudste deel dateert van 1880. De laatste 40 jaar plantte de huidige eigenaar meer dan 10.000 bomen en heesters aan. Collecties van Rhododendron (3000 variëteiten), Acer (240 var.), Magnolia (290 var.), Cornus (60 var.) en vele andere zeldzame, volgroeide bomen en struiken. Vertrek aan de parking van Coloma om 13.00u.

Kostprijs: vervoer €4, ingang Herkenrode €5: ter plekke te betalen. Inschrijven (verplicht) bij Els, pajottenland@vvpv.be, tel. 02/356 01 76. Rechtstreeks naar Haacht gaan kan ook: vermeld dat bij uw inschrijving.

 

Zaterdag 18 juni: Onze jaarlijkse busuitstap brengt ons dit jaar naar De Duinentuin in Westmalle, waar grote partijen (meestal) bladhoudende heesters dicht op elkaar geplant werden en gesnoeid tot grote golvende ‘duinen’. Vandaar naar de Tuin zonder naam in Liessel (NL), waar tien tuinkamers, ieder met een eigen karakter, aaneen gesmeed zijn tot een boeiend geheel.  De Dijkgaerd in Kaatsheuvel heeft intieme tuinkamers  op kleur, vol vaste planten, maar ook grote open stukken met ruime gazons en grassenborders.  Onderweg pikken we ook nog een kwekerij mee.

Praktisch: Vertrek aan de sluis te Halle, Jean Laroyestraat ( zonder nummer) om 07.30u; terug rond 19u. Bij voldoende deelnemers stopt de bus ook langs de E19, afrit 11, kant Weerde. Pick-nick meebrengen!  Kostprijs: €35, te storten op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland. Enkele weken voor vertrek krijgt u nog gedetailleerde informatie.

11:47 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-10

Programma winter 2010-2011

 

Vrijdagavond 10 december sluiten we dit werkjaar af met een voordracht over ‘Onbekende heesters en bomen’. Een tuin kan niet zonder de ruggensteun van struiken en bomen, maar het assortiment is groot en de keuze niet altijd makkelijk. Rob Van Bauwel, boomkweker uit Kalmthout, gunt ons een blik op minder bekende soorten.

Op vrijdag 21 januari 2011 heffen we het glas op het nieuwe jaar, op elkaars gezondheid en op een mooi VVPV-jaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie, u aangeboden door VVPV-Pajottenland. We zorgen ook voor een fotoreportage van de dagreis van 19 juni en lichten de plannen voor 2011 toe.

Vrijdag 18 februari is het thema ‘Azalea’s’.  Onze spreker, Rik Van Oost, runt  samen met zijn vrouw een bedrijf van 1,1 hectare glas en een buitenteelt van 7000 m², enkel voor azalea’s. Azalea’s voor buiten en voor binnen: hij kan ons er alles over vertellen.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw om 20.00u.

07:24 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-10

Programma voorjaar 2010

Na onze nieuwjaarsreceptie met fotoreportage over de uitstappen naar Picardië en de Zeeuws/Vlaamse grensstreek, brengen we graag de rest van het voorjaarsprogramma onder uw aandacht.

Zaterdag 20 februari  om 14.00u is er een snoeidemonstratie door José De Buck, voorzitter van VVPV, in de twee aan elkaar palende tuinen van de families Dooremont en Franssens, Steenstraat 33A en 35 te Halle (Essenbeek). Behalve tips voor het snoeien van heesters,  perk-, struik- en klimrozen staan ook fruitbomen en bessenstruiken op het programma. Wie het zelf ook eens wil proberen brengt een (scherpe) snoeischaar mee.

IMG_2395copy
Vrijdagavond 19 maart
houdt Guido Lurquin een lezing over het onderwerp 'Vijver- en oeverbeplanting', en laat hij ons kennis maken met een reeks planten die het in uw vijver of in de moeraszone daarrond goed zullen doen. Plaats: Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw, om 20.00u

IMG_1410 Clos du Coudraycopy
Vrijdag 16 april
geeft Dirk Ampe, eigenaar van  De Pokertuin in Schoten, een voordracht over 'Schaduwminnende vaste planten'. Ook voor schaduwrijke plaatsen in de tuin bestaat  er een uitgebreid gamma aan vaste planten.De spreker laat ons ook kennis maken met minder bekende schoonheden. Plaats en uur: zie hierboven.

Op zondag 2 mei staat VVPV-Pajottenland met een stand op de Bloemen- en Plantenmarkt van BuSo Don Bosco in Halle, Lennikse Steenweg 2,  van 09.00-17.00u

DSCN0703copy
Zaterdag 15 mei
bezoeken we met carpooling Bloemisterij Matthijs in Lochristi, gespecialiseerd in rododendron en azalea. Kostprijs carpooling: €5. Inschrijving door storting op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland. Vertrek vanaf parking bij G.C.C. Coloma te Sint-Pieters-Leeuw om 13.00u

Zaterdag 19 juni is er dan onze jaarlijkse busuitstap. Deze keer bezoeken we 3 tuinen en een kwekerij  in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, maar onderweg doen we eerst nog de tuin van Dirk Ampe in Schoten aan. Vertrek vanuit Halle, parking kanaal, Jean Laroyestraat. Eventuele opstapplaatsen onderweg mogelijk, afhankelijk van de inschrijvingen. Vertrek: 07.30u, terug 19.00. Kostprijs leden (2 personen per lidmaatschap): €35  voor bus en ingang tuinen + 2 maal koffie; picknick meenemen. Niet-leden: €40 (indien nog plaatsen beschikbaar). Inschrijving door storting op rek. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland.

Inlichtingen: pajottenland@vvpv.be of telefonisch bij Els: 02/356 01 76

 

12-11-09

Voordracht over Engelse borders

Schotland - gardens - House of Pitmuies 3copy
Weinig tuinontwerpers hebben zoveel navolging gekend als de Engelse Gertrude Jekyll (1843-1932).

Haar ideeën over de indeling van de tuin in verschillende ruimtes met elk hun eigen sfeer, over de aanleg van borders en het gebruik van kleur zijn nog steeds zeer actueel.

VVPV-Pajottenland organiseert a.s. vrijdag, 13 december een voordracht over dit onderwerp. Spreker is Els Rammeloo

Plaats en tijd zoals gewoonlijk: G.C.C. Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, om 20.00u.

Gratis voor leden van de vereniging, € 2 voor niet-leden.

Van harte welkom!

18:38 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-09-09

Najaarsprogramma 2009

Vanaf de maand september starten we weer met onze maandelijkse voordrachtavonden.

Op vrijdagavond 25 september is het thema:" Bloembollen en vaste planten". Spreker is Geert Derom, hoofdtuinman van De Tuinen van Hoegaarden. Geert spreekt over bekende en ietwat onbekendere voorjaarsbollen,  geeft tips voor aanplantingen op zware grond en laat ons zien hoe we kunen genieten van bloembollen in de lente, zonder dat die in conflict komen met de vaste planten in hun onmiddellijke omgeving.

Vrijdag 16 oktober laten we Hans Kramer aan het woord, eigenaar van kwekerij De Hessenhof in Ede, NL. Hij spreekt over "Bijzondere nieuwe vaste planten". Soms is een vaste plant nieuw, maar helaas niet veel bijzonders. Zoals een goede kweker betaamt geeft Hans Kramer die nieuwigheden een aantal jaren de tijd om hun goede en  slechte eigenschappen te tonen. Wat na die selectie overblijft mag terecht "bijzonder" heten.

Vrijdag 13 november verdiepen we ons in  "Gertrude Yekill en de Engelse border". Gertrude Yekill was de vrouw van wie wel eens gezegd wordt dat ze de 'Engelse' border uitvond en die aan de basis lag van onze huidige manier van tuinieren. Aan de hand van ontwerptekeningen en foto's leren we haar uitgangspunten en werkwijze  kennen. Een voordracht door Els Rammeloo.

Vrijdag 4 december sluiten we het jaar af met een voordracht getiteld "Europese orchideeën voor de tuin". Behalve de gekende kamerorchideeën is er ook een aantal tuinplanten in deze familie te vinden. Paul Noben is onze spreker.

Al onze voordrachten hebben plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, De Pauwstraat 25. Aanvang: 20.00u. Gratis voor leden, €2 voor niet-leden. Van harte welkom!

16:10 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-09

Programma zomer 2009

PROGRAMMA

Het programma voor de zomer ziet er als volgt uit:

masques
20 juni
: Onze jaarlijkse tuinreis, ditmaal naar Picardië. We bezoeken drie indrukwekkende tuinen, alle gelegen tussen Arras en Abbéville. Prijs €45. Nog slechts enkele plaatsen vrij. Inlichtingen: 02/356 01 76

11 juli Busreis naar de Zeeuws-Vlaamse grensstreek, in samenwerking met VVPV-Leuven. Bezoek aan tuin en kwekerij In Goede Aarde (Biervliet, NL), Juust wa'k wou (Schoondijke, NL), Den Bosrand (Lembeke, O.Vl.) en bij Chris Ghyselen (Oedelem/Beernem, W.Vl.) Een aanrader!

DSCN1250copy
De bus stopt in Hoegaarden, Leuven, RO afrit 11 (St Agatha Berchem, onder het viaduct)

Prijs: €35. Inschrijving door storting op bankrek.nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland. Inlichtingen bij Els: 02/356 01 76 of via "contact"

DSCN1241 cpoy kwekerij

22 augustus: Tuinen en museum Van Buuren in Ukkel.

Bezoek met carpooling. vertrek vanuit Sint-Pieters-Leeuw, parking bij kasteel Coloma om 13.45u.

Prijs: €5 (toegang)

Inschrijving: door storting op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland.

25 september: We beginnen het voordrachtenseizoen met Danielle Monbaliu, met als onderwerp  "Bloembollen en vaste planten, een geslaagd huwelijk".

G.C.C. Coloma, Sint-Pieters-Leeuw. Aanvang: 20.00u. Gratis voor leden, €2 voor niet-leden.

 

18:55 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tuinreizen |  Facebook |

11-03-09

Eerstvolgende activiteit: 20 maart 2009

DSCN2548 cpoy
EEN MOOIE BORDER IN ELK SEIZOEN

door Francis Peeters.

Al wie, met VVPV-Pajottenland of op eigen initiatief, de tuin van Francis Peeters en Guy Vandensande ooit heeft bezocht, weet dat hij dé man is van wie je kunt leren waar je bij aanleg en onderhoud van een border op moet letten. Zijn fabelachtige plantenkennis, zijn vele praktische tips en het plezier waarmee hij anderen daarvan laat genieten zullen van deze avond iets bijzonders maken. Een unieke gelegenheid, want F. Peeters spreekt zelden of nooit in Vlaanderen.

We verwachten u tegen 20.00u in G.C.C. Coloma te Sint Pieters Leeuw.

Zoals altijd: gratis voor leden, €2 voor niet-leden.

 

 

Photobucket Photobucket Photobucket

11:22 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eerstvolgende activiteit

2O maart 2009, 20

10:49 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-09

Programma voorjaar 2009

Na de nieuwjaarsbijeenkomst met terugblik op de (halve) daguitstappen van de laatste jaren en de voordracht door Valentin Wijnen over sneeuwklokjes in februari ziet het voorjaarsprogramma van VVPV-Pajottenland er als volgt uit:

20 maart: Een mooie border in elk seizoen

Francis Peeters, welbekend bij kijkers van Jardins et Loisirs, vertelt ons- in het Nederlands- zijn tuingeheimen. In augustus vorig jaar bezochten we zijn tuin Amoena in Hoves. Wie erbij was, herinnert zich ongetwijfeld de mooie plantencombinaties en de zorg om de planten er het hele seizoen op hun best te laten uitzien. Nu krijgen we een blik achter de schermen, vol handige en bruikbare tips, gebracht door een gepassioneerd spreker.

24 april: (Bijna) alles over hemerocallis

Guy Windels van kwekerij Happy Garden in Deinze (we waren er vorig jaar in mei tijdens de bloei van de irissen) vertelt ons alles over de plant die ondanks zijn Nederlandse naam "eendagslelie" voor wekenlang plezier zorgt.

Alle voordrachten hebben plaats in het G.C.C. Coloma te Sint Pieters Leeuw, J. De Pauwstraat 25 en beginnen om 20.00u. Gratis voor leden. Ook niet leden hartelijk welkom, we vragen dan €2 entree.

3 mei: Van 09-17u is VVPV aanwezig op de Bloemen- en Plantenmarkt van BuSo Don Bosco te Halle (Vl. Br). Als lid kunt u op vertoon van uw lidkaart (of als we u kennen...) planten aanschaffen met een interessante korting. Ook vindt u er traditiegetrouw enkele leden met het mooiste dat hun tuin te bieden heeft.

16 mei: Bezoek aan Artemis Garden in Bonheiden.

Deze Engelse landschapstuin van 3 ha werd in 1995 aangelegd. We vinden er vele mooie sierheesters, honderden rhododendrons en zelfs  duizenden (4000) rozen. We worden rondgeleid door de eigenares en verwend met gebak, drank of ijs. De toegangsprijs van €5 gaat geheel naar een kleunschalig project van scholenbouw in Guatemala. Praktisch: vertrek vanaf het G.C.C. Coloma, Jozef De Pauwstraat in Sint Pieters Leeuw om 13.15u. Uitstap met carpooling. Kostprijs: €8 met carpooling, €5 voor alleen het tuinbezoek.

Voor wie tussen Sint Pieters Leeuw en Bonheiden woont kan op verzoek een andere afspraakplaats ingelegd worden.

Inschrijving via mail (zie contact) of telefonisch en storting op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland.

20 juni: Tuinreis naar Picardië

We bezoeken drie grote tuinen in de buurt van Abbeville. Vertrek te Halle, de parking aan de sluis (kant St. Rochus) om 07.00u, terug om 20.30u Prijs: €45 voor bus en toegang tuinen. Picknick meebrengen. Inschrijvingen en verder info: 02/356 01.76 of vvvpv-pajottenland@hotmail.com

14:42 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-09

Start Vlaamse Vasteplantenvereniging te Leuven

J.Goossens2,klein deel 031copy
Vrijdagavond 13 februari
start de Vlaamse Vasteplantenvereniging met een reeks lezingen en praktijkavonden in het Leuvense.

Lieve Adriaensens van de kwekerij Silene bijt de spits af met een voordracht over Bijzondere eenjarigen. Zij brengt ook zaad mee voor de verkoop.

Welke mooie resultaten men met eenjarigen kan bereiken, zeker in pas aangelegde en nog niet volgroeide tuinen, laat bijgaande foto  zien, genomen in de tuin van Francis Peeters (Jardins et Loisirs) en Guy Vandesande in Hoves.

Plaats en uur: parochiehuis Pavo, Vandenbemptlaan 2a, 3001 Leuven (Heverlee). Aanvang: 20.00u. Iedereen welkom, gratis toegang.

 

 

13:00 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het bekijken waard

Wie na de voordracht door Valentin Wijnen afgelopen vrijdag een onweerstaanbare drang voelt om zich verder in sneeuwklokjes te verdiepen, moet volgend weekend in het Arboretum Kalmthout zijn.

Op zaterdag 14 februari en zondag 15 februari vindt daar een "Snowdropshow" plaats, met een tentoonstelling, lezingen, verkoop van bijzondere sneeuwklokjes enz Op zaterdagmorgen zijn er lezingen over sneeuwklokjes (o.a. van Valentin Wijnen) tijdens het "Galanthus-Gala". Voor alle info zie www.provant.be. Deze gebeurtenis valt samen met het laatste weekend van de Hamamelisfeesten.

In de Plantentuin van Meise is de tentoonstelling "Plantenportretten" met uiterst nauwkeurige botanische tekeningen verlengd tot 8 maart. U kunt ook nog steeds de winterwandeling maken: bij betaling van het ingangsgeld (voor VVPV-leden €4 ipv €5 op vertoon van de lidkaart) krijgt u een folder met beschrijving van de wandeling. Op zondag 15 februari is er n.a.v. het Darwinjaar een Rondleiding in de evolutiekas. Aanvang 14.30u (prijs inbegrepen in het ticket); inschrijving voor die rondleiding verplicht: info@br.fgov.be of telefonisch 02/260 09 70

Voor liefhebbers van Helleborus zijn er her en der Helleborusdagen, -feesten en -festivals.

Op 14 en 15 februari van 10-17u bij Coen Van Poucke, Heistraat 106, 9100 Sint-Niklaas, waar ook aandacht is voor andere winterbloeiers.

Op zaterdag 14 februari kunt u terecht in Het Wilgenbroek, Wilgenbroekstraat 60 te 8020 0ostkamp. Behalve de "gewone" collectie planten is er ook een voordracht (start 14.30u) door Thierry Van Paemel, getiteld "De magie van de Helleborus en de nieuwste ontwikkelingen van deze plant."

Op de kwekerij Bruckeveld, dichter bij huis, kunt u in februari op vrijdag (tot 16.00u) en op zaterdagvoormiddag de helleborussen bewonderen. Zondag 22 februari is een speciale Helleboruszondag (10.00-16.00u) Adres: Breestraeten 211, 1785 Merchtem. GPS aanbevolen!

 

11:30 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-11-08

Programma wintermaanden 2008

herfst 2008 007copyHierbij krijgt u een overzicht van ons winterprogramma. Noteer de data alvast in uw agenda, zodat u niets hoeft te missen! Zoals gebruikelijk vinden alle voordrachten (gratis voor leden, €2 voor niet-leden) plaats in het G.C.C. Coloma, J. De Pauwstraat 25 te Sint Pieters Leeuw. We beginnen steeds om 20.00u.

21 november: Fuchsia's, een feest voor de tuin

Hans Bonte van kwekerij "De Nachtwaker" in Moorslede laat ons zien dat de fuchsia méér is dan grootmoeders bellenplant. Met tips voor het overwinteren van terrasplanten.


12 december: Geneeskrachtige en giftige werking van planten

Digitalis, helleborus, taxus: heel gewone tuinplanten, maar niet allemaal zo onschuldig als ze er uitzien. Een andere kijk op tuinplanten door Hilde Van Crombrugge

 

9 januari: Nieuwjaarsreceptie

met voorstelling van het lente- en zomerprogramma. Onder het genot van een goed glas en bijbehorend hapje, u aangeboden door de vereniging, is er gelegenheid voor een informele babbel met mede-leden. We stellen ook het programma voor de lente en de zomer voor, en blikken daarna met een fotoreportage terug op de tuinreizen en -uitstappen van de laatste jaren.

6 februari: Sneeuwklokjes, trendplant of passie?

Een lezing door galantofiel Valentin Wijnen over de beste en nieuwste galanthussen voor de tuin, hun verzorging en vermeerdering, ziektes enz. De spreker heeft ruim 550 verschillende sneeuwklokjescultivars in zijn tuin, en komt zijn ervaringen met ons delen. Voor de liefhebbers worden er een vijftiental cultivars te koop aangeboden.

20 maart: Een mooie border in elk seizoen door Francis Peeters

In augustus bezochten we zijn tuin Amoena. Wie erbij was herinnert zich ongetwijfeld de mooie plantencombinaties en de zorg om de planten er het hele seizoen op hun best te laten uitzien. Nu krijgen we een beeld van de tuin in alle seizoenen, steeds met vermelding van de namen van de getoonde planten. Er is dus nog hoop voor al degenen die in augustus teveel werk hadden met fotograferen (of hun paraplu vasthouden) om alle namen te noteren! Bovendien verklapt Francis Peeters zijn "trucs" en wijdt ons in in zijn bordergeheimen.

 

18:45 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-08

PROGRAMMA VOORJAAR 2008

VVPV-Pajottenland     18 januari    Voordracht over de herkomst van onze tuinplanten en het tijdstip/de manier waarop ze in West Europa gekomen zijn, onder de titel Van veroveraars tot veredelaars: 20 eeuwen nieuwe planten door Els Rammeloo. In de pauze biedt de vereniging u een nieuwjaarsdrankje aan  

 

15 februari   Jasmine Debels, verantwoordelijke voor ons tijdschrift en beroepsfotografe, toont ons onder de titel Diverse tuinstijlen  opnamen die ze heeft gemaakt in een aantal tuinen van leden (o.a bij  Les Déesses Vertes, dat wij in juni 2006 bezochten en bij Wies Voesten, bekend van haar artikelen in het tijdschrift).  

14 maart  Marie-Catharine Böttcher van de gelijknamige clematiskwekerij, komt spreken over het thema Klimplanten

18 april Wie heeft er nooit over lopen piekeren: Ziekten en plagen in de tuin.Tussen degenen die met overtuiging zeggen “nooit spuiten” en degenen die herhaaldelijk preventief optreden staat een grote schare twijfelaars. Een genuanceerde benadering door Laurent Bernaerts

 04 mei Van 09.00 – 17.00  uur: Plantenbeurs van BuSO Don Bosco Halle op de terreinen van de school, Lennikse steenweg 2, 1500 Halle. De VVPV zal er met een stand aanwezig zijn; als lid kunt u op onze stand planten aanschaffen met een interessante korting. Ook vindt u er de stand van enkele medeleden, met het mooiste wat hun tuin te bieden heeft. 

24 mei        Uitstap met carpooling naar Het Leen te Eeklo,  met rondleiding door onze voorzitter José De Buck. De bijdrage (7 €) wordt verdeeld onder de chauffeurs. Inschrijving: telefonisch of per mail bij Els  (tel. 02/356 01 76, of  email: zie onder "Contact". en betalingvan 7€  op rekening nr 734-0229585-92  van VVPV-Pajottenland. Afspraak op de parking van cc Coloma te Sint Pieters Leeuw om 13.00u. Wie van elders wil vertrekken wordt verzocht dat tijdig aan Els mee te delen.       

 07 juni         Tuinreis in West Vlaanderen: bezoek aan de tuinen van Mia Gevaert, Maurice Vergote, het Kasteel van Oostkerke en de kwekerij Epimedium. Picknick meebrengen. Vertrek: parking Makro te Sint Pieters Leeuw, om 07.30u; terug rond 19.00u. Ook uw vrienden zijn welkom. 

Inschrijving: telefonisch of per mail bij Els (tel. 02/356 01 76 of email: zie onder "Contact".en storting van 35 € op rek nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland

Alle vergaderingen vinden plaats op het vertrouwde adres: het Kasteel van Coloma te Sint Pieters Leeuw, derde verdieping. Zoals altijd beginnen we om 20 u. Toegang voor niet-leden: 2€  p.p.