29-06-13

Terugblik op zaterdag 15 juni - Busuitstap naar 4 Nederlandse tuinen

Vroeg in de morgen met de deelnemers aan de reis vanuit opstapplaats Halle en Groot-Bijgaarden vertrokken richting Rijsbergen voor een bezoek aan onze eerste tuin.

 Aangekomen in “De Hazelhof” in Rijsbergen werden we verwelkomt door Ton van Wijtvliet en Leon Janssen. Ton is tuinontwerper en hovenier van beroep. De tuin die ongeveer 10.000 m2 groot is, is eigen ontwerp van Ton. Voorheen bestond deze tuin uit weiland en opstallen. Eerst werd er gestart met het verbouwen van de boerderij en het aanbrengen van de globale structuur van de tuin. Zo zijn er ruimtes ontstaan met ieder hun eigen karakter. Door hun grote plantenkennis en ervaring in de tuin, proberen de eigenaars nieuwe combinaties en plantgebruik uit. Na een korte wandeling in de tuin weren we al getrakteerd op felle regen. Gelukkig konden we schuilen en ondertussen genieten van een heerlijk kopje koffie met cake. Daarna konden we na de regen toch nog genieten van de tuin. Hieronder een paar indrukken.

 Hazel1.jpgHazel2.jpgHazel3.jpg

Kort na 11 u vertrokken richting Baarland voor bezoek aan de “Tuin van Louise van den Akker”. In deze sfeervolle wandeltuin, zo’n 2300 m2 groot, is veel gebruik gemaakt van rozen gecombineerd met vaste planten op kleur. Deze tuin bestaat ook uit een schaduwgedeelte met hosta’s en hortensia’s. Het middengedeelte van de tuin bestaat uit gras met een vijver van oude stenen en hierom heen liggen borders op kleur. De tuin is zo aangelegd dat hij niet in één keer te overzien is. Zo dien je van de ene kamer naar de andere te wandelen. Hieronder een paar indrukken.

 Louise1.jpgLouise2.jpgLouise3.jpg

Daarna zijn we richting Biervliet gereden voor een bezoek aan de tuin “De Singelhof”. In het hartje van Biervliet ligt een tuin als geen andere. Verborgen tussen tientallen huizen. De eigenaars besloten om na het ontvangen van de titel “Mooiste tuin van Nederland” in 2008, de tuin open te stellen voor het grote publiek. Deze bijzondere tuin op een bijzondere locatie toont aan dat tuinieren ook anders kan, wild en weelderig. Deze tuin is opgebouwd met heel veel vaste planten die vrij nonchalant geplaatst zijn waar ze langs alle kanten kunnen bewonderd worden. Hieronder een paar indrukken.

 Singel1.jpgSingel2.jpgSingel3.jpg

Als laatste hebben we de tuin en kwekerij bezocht “In Goede Aarde” in Biervliet. Eerst hebben we een rondleiding gekregen door de tuin en daarna kon iedereen zich voorzien van de nodige tuinplanten. In de tuin zien we de volwassen planten in volle glorie wat de keuze in de kwekerij eenvoudiger maakt. Planten van kortstondige bloei zijn zeldzaam. Wel zijn de planten met een langdurende fraaie structuur van groot belang.  Hieronder een paar indrukken van de tuin.

ingoedeaarde1.jpgingoedeaarde2.jpg

De commentaren zijn gesloten.