29-02-12

Terugblik op vrijdag 17 februari - Terrasplanten

Deze avond hadden we Stijn De Geest uitgenodigd om te komen spreken over terras- kuip- of balkonplanten. Stijn De Geest geeft les aan CVO Elishout COOVI in Anderlecht, is verzamelaar van Expo 58-materiaal en bestuurslid van het Davidsfonds in Tervuren.

Vooreerst een paar algemeenheden over terrasplanten. Het ging deze avond over doorlevende planten die in de zomer buiten staan en naar binnen moeten in de winter (eens de temperatuur zakt onder de 5 graden Celsius). Een aantal voorbeelden zijn Lantana, Bougainvillea, Asclepias en Cestrum. Deze planten zijn voornamelijk gekenmerkt door hun rijke bloei, hun vele kleuren en hun variatie in vorm. Veel terrasplanten verspreiden tevens een heerlijke geur.

 

Een aantal tips waar men best mee rekening houdt zijn de keuze van de potten, de waterbehoefte, de potgrond en de meststoffen.

-         Kies voor terracotta potten die een groot steunvlak bezitten

-         Zorg voor een aangepaste waterhoeveelheid

-         Neem een kwaliteitsvolle potgrond met de juist N-P-K verhouding

-         Gebruik gecoate meststoffen die eenmalig worden gegeven en voor een lange periode hun werk kunnen doen

 

Een aantal terrasplanten werd verder in detail besproken. Hierna volgt een kleine waargave van de karakteristieken van deze planten.

 

Nerium oleander

Dit  is een wintervaste groene struik met bladeren die 2 aan 2 aan de stengel staan ingeplant. De bloemen staan in trossen en zijn licht geurend. De plant mag absoluut niet uitdrogen en wordt best in de zon geplaatst. Snoeien mag maar is geen noodzaak. Vermeerdering kan door middel van stek. Overwinteren op een koele en goed geventileerde plek, temperatuur van 5 tot maximum 10 graden en weinig water toedienen. De wortelkluit mag wel niet helemaal opdrogen.

 

Bougainvillea

Deze klimplant, met stekels, heeft opmerkelijke en kleurrijke schutbladeren. Aan het uiteinde van de takken komen de kleurige bloemen. Deze planten dien je maandelijks te voorzien van meststof. Tevens dien je ook rijkelijk water te geven. Vermeerdering kan door middel van stek het hele jaar door. Overwinteren start vóór de eerste nachtvorst. Plaats de planten in een koele ruimte (14 graden), geef regelmatig een beetje water. Als je de planten kan overwinteren met hun blad hebben ze meer voorsprong in het voorjaar.

 

Erythrina of Koraalstruik

Deze plant heeft lederachtig samengestelde bladeren, stekels op de takken en hanekamvormige koraalrode bloemen. Bloeit op éénjarig hout en heeft weinig verzorging nodig. Enkel veel water is van groot belang. Makkelijk te overwinteren op een donkere plaats, met net genoeg water om niet helemaal uit te drogen.

 

Agapanthus

Bloeiende plant met trossen tot 30 bloemen. De plant heeft vlezige wortels en de zaadhoofden kunnen na de bloei ook nog gebruikt worden in droogboeketten. Agapanthus mag niet te vaak verplant worden en heeft nood aan voldoende voedingsstoffen. De plant mag niet te nat staan. Vermeerdering kan best door scheuren na de bloei. Koel overwinteren (lage temperatuur is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de bloemknoppen), weinig water geven maar net genoeg zodat hij niet uitdroogt.

 

Fuchsia of Bellenplant.

Er bestaand zowel fuchsia’s met enkelvoudige als dubbele bloemen. Tevens zijn er hangfuchsia’s en fuchsia’s op stam beschikbaar. Vermeerdering kan door stekken.We leerden ook de fijn e kneepjes voor het opkweken van zo’n fuchsia op stam. In november terugsnoeien op 3 ogen, potkluit mag niet uitdrogen. Op het einde van de zomer kalium geven. In maart-april starten met het buiten afharden. In mei definitief buiten zetten.

 

Onderstaande foto’s van Nerium Oleander, Bougainvillea glabra ‘Golden Glow’ en Erythrina ‘Compacta’.

Nerium Oleander.jpgBougainvillea glabra 'Golden Glow'.jpgErythrina 'Compacta'.jpg

De commentaren zijn gesloten.