10-12-11

Vrijdag 16 december 2011 - voordracht over prairietuinen

Deze avond komt landschapsarchitect Maarten Vansteenhuyse spreken over  de voordelen en mogelijkheden van een prairiebeplanting. Prairietuinen winnen meer en meer veld, zeker ook in het openbaar groen. Is dit ook iets voor de kleinere privé-tuin? De spreker behandelt aanleg en onderhoud, geeft advies inzake  plantkeuze, belicht de  ecologische waarde en toont ons  praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Ook het kostenplaatje wordt niet vergeten.

Van harte welkom op deze laatste voordracht van 2011!

OPGELET: Deze bijeenkomst gaat niet door in het G.C.C. Coloma te Sint-Pieters-Leeuw zoals gewoonlijk, maar werd verplaatst naar de theaterzaal van De Merselborre, Schaliestraat 2 te Vlezenbeek. Aanvang 20.00u.

Terugblik op vrijdag 18 november - voordracht over risicoplanten voor mens en dier

Deze avond werd de voordracht gebracht door prof. M. De Cleene.

 

Wat zijn risicoplanten?

Risicoplanten zijn planten waarvan het innemen van een betrekkelijk kleine hoeveelheid zaad, wortel, blad, stengel, vrucht of sap inwendig of uitwendig schade kan toebrengen aan het menselijk of dierlijk organisme.

Geneeskrachtige werking

Vele giftige stoffen bezitten een geneeskrachtige werking, indien zij althans in minieme (therapeutische) doses worden toegediend. Een bekend voorbeeld is dat van atropine, een alkaloïdegif dat in wolfskers (Atropa belladonna) voorkomt.

Kans op vergiftiging

Het gevaar voor plantaardige vergiftigingen is reëel, maar mag zeker niet overdreven worden. De statistieken van het Antigifcentrum te Brussel tonen aan dat minder ernstige oproepen veel talrijker zijn dan tragische ongevallen, en dat het eerder gaat om kleine ongemakken, dan om ernstige letsels.

Giftigheid voor dieren

Velen zijn ervan overtuigd dat dieren instinctmatig aanvoelen welke planten zij wél en welke zij niet kunnen eten. In de praktijk blijkt dat echter lang niet altijd het geval te zijn. In de wei eten paarden en koeien bijvoorbeeld niet het zeer giftige vingerhoedskruid of herfsttijloos, zelfs niet als deze planten op grote schaal voorkomen.

Maar als dezelfde planten bij het hooien vermengd raken met het gras en de planten in gedroogde toestand tussen het hooi zitten, eten ze ze wel, met alle gevolgen van dien.

Voorbeelden (zie foto’s)

Helleborus, Narcissus, peperboompje, Arum italicum ‘Pictum’, Aconitum.

Andere voorbeelden

Hertshooi, de pit van abrikoos en perzik, gouden regen, de zaden van peterselie, berenklauw, oleander, datura, papaver, wonderboom, enz....

IMG_1104 Helleborus.jpgIMG_0068 Narcissus.jpgIMG_1168 peperboompje.jpgIMG_1213 Arum italicum 'Pictum'.jpgIMG_5442 Aconitum.jpg 

Terugblik op vrijdag 14 oktober - voordracht over vergeten groenten

Deze avond werd de voordracht gebracht door José De Buck, onze nationale voorzitter.

 José De Buck, zoon van een tuinbouwer, is een autoriteit in de tuinbouwsector. Een tijd geleden begon hij met de aanleg van een proeftuin van ongeveer 1500 vierkante meter. De eerste 5 meter dient om sierplanten uit te testen. De rest van de tuin wordt gebruikt voor het kweken van groenten die uit het gewone leven verdwenen zijn. Mensen hebben immers  een veranderende smaak en ook als gevolge van mechanisatie en commercialisatie verdwijnen sommige groenten uit het assortiment, bijvoorbeeld doordat ze het transport niet verdragen.

Voor de aanleg van een groententuin zijn er een aantal noodzakelijke voorwaarden. De grond dient een goede structuur te hebben, en  liefst in de zon te liggen. De grond dient tevens rijk te zijn aan humus. Om aan de slag te gaan in de tuin heb je materiaal nodig om mee te werken en zaden en planten om uiteindelijk leven in je tuin te brengen.

We onderscheiden 5 grote groepen van soorten groenten:

De koolgewassen

Voorbeelden zijn romanesco bloemkool, rode kool, koolrabi, palmkool

De knolgewassen

Voorbeelden zijn rode biet, pastinaak, rammenas, aardpeer, haverwortel

De bladgewassen

Voorbeelden zijn batavia sla, suikerbrood, bladmosterd, andijvie

De peulgewassen

Voorbeelden zijn asperge-erwten, bonen

De vruchtgewassen

Voorbeelden zijn pompoen, japanse andoorn (crosne), tomaat

De avond werd geïllustreerd met heel wat  door de spreker zelf gekweekt ‘lesmateriaal’. Geen van de aanwezigen ging dan ook  met lege handen naar huis!

Vergeten groenten.jpg