10-12-11

Terugblik op vrijdag 14 oktober - voordracht over vergeten groenten

Deze avond werd de voordracht gebracht door José De Buck, onze nationale voorzitter.

 José De Buck, zoon van een tuinbouwer, is een autoriteit in de tuinbouwsector. Een tijd geleden begon hij met de aanleg van een proeftuin van ongeveer 1500 vierkante meter. De eerste 5 meter dient om sierplanten uit te testen. De rest van de tuin wordt gebruikt voor het kweken van groenten die uit het gewone leven verdwenen zijn. Mensen hebben immers  een veranderende smaak en ook als gevolge van mechanisatie en commercialisatie verdwijnen sommige groenten uit het assortiment, bijvoorbeeld doordat ze het transport niet verdragen.

Voor de aanleg van een groententuin zijn er een aantal noodzakelijke voorwaarden. De grond dient een goede structuur te hebben, en  liefst in de zon te liggen. De grond dient tevens rijk te zijn aan humus. Om aan de slag te gaan in de tuin heb je materiaal nodig om mee te werken en zaden en planten om uiteindelijk leven in je tuin te brengen.

We onderscheiden 5 grote groepen van soorten groenten:

De koolgewassen

Voorbeelden zijn romanesco bloemkool, rode kool, koolrabi, palmkool

De knolgewassen

Voorbeelden zijn rode biet, pastinaak, rammenas, aardpeer, haverwortel

De bladgewassen

Voorbeelden zijn batavia sla, suikerbrood, bladmosterd, andijvie

De peulgewassen

Voorbeelden zijn asperge-erwten, bonen

De vruchtgewassen

Voorbeelden zijn pompoen, japanse andoorn (crosne), tomaat

De avond werd geïllustreerd met heel wat  door de spreker zelf gekweekt ‘lesmateriaal’. Geen van de aanwezigen ging dan ook  met lege handen naar huis!

Vergeten groenten.jpg

De commentaren zijn gesloten.