10-10-11

Vrijdag 14 oktober 2011 - Vergeten groenten

Op deze dag starten we met het voordrachtenseizoen.

 

José De Buck, ons allen bekend als voorzitter van VVPV, komt spreken over Vergeten groenten, die hij kweekt in de toontuin ’t Gegeten verleden’ in Bassevelde.

 

Heel wat leden hebben naast hun siertuin ook een groentetuin, en wie heeft geen herinneringen aan de groenten die grootmoeder zo lekker kon klaarmaken maar die nu niet meer te krijgen zijn ?

 

Bedoeling van deze avond is deze oude en bijna vergeten groenten terug onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan postelein, donkere boontjes, groene boerekool, pastinaak, steepjesbiet, bladmosterd, enz....

 

Iedereen van harte welkom.

 

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw om 20.00u.

04-10-11

Onze busuitstap van zaterdag 24 september 2011

Op deze zonnige zaterdag zijn we vertrokken richting Ede, waar we de kwekerij De Hessenhof bezocht hebben van Hans Kramer. Ons allen bekend omdat Hans Kramer reeds een voordracht komen geven is bij VVPV-Pajottenland.

Vanuit het buitenland vinden vele liefhebbers hun weg naar deze kwekerij omwille van zijn grote assortiment en de gedegen manier waarop de planten opgekweekt worden. Bijna alle planten worden in de kwekerij zelf vermeerderd. Tevens kan je de nieuwe soorten beoordelen die mooi staan uitgeplant op moederbedden.

 

Kort na de middag rijden we door naar “Een dijk van een tuin” in Gameren. Je mag de naam van deze tuin zowel letterlijk als figuurlijk nemen. De tuin ligt naast een dijk. In deze tuin worden we ontvangen door twee dames. Wat direct opvalt is de pracht aan fuchsia’s, uitgeplant in hanging baskets die elk jaar opnieuw aangeplant worden. Zij stellen ons met veel trots hun liefhebberstuin voor van 3500 m². De tuin is opgebouwd uit verschillende borders op kleur, een rozentuin, een formele en een groene tuin en een grote vijver, rondom beplant met siergrassen. Wat de tuin heel speciaal maakt zijn de zelfgebouwde stapelmuren in de dijkhelling, waardoor terrastuinen zijn gecreëerd. Zie hieronder voor de foto’s.

 

In de late namiddag bezoeken we als laatste de kwekerij van Wim Timmermans in Haarsteeg. Met een bus vol planten vertrekken we, na een mooie uitstap, terug naar Halle, onze vertrekplaats

 

DSC03273-800.jpgDSC03290-800.jpgDSC03291-800.jpgDSC03307-800.jpg