24-04-11

Zaterdag 18 juni – Jaarlijkse busuitstap

Onze jaarlijkse busuitstap brengt ons dit jaar naar De Duinentuin in Westmalle, waar grote partijen (meestal) bladhoudende heesters dicht op elkaar geplant werden en gesnoeid tot grote golvende ‘duinen’. Vandaar naar de Tuin zonder naam in Liessel (NL), waar tien tuinkamers, ieder met een eigen karakter, aaneen gesmeed zijn tot een boeiend geheel.  Vervolgens naar De Dijkgaerd in Kaatsheuvel. Deze tuin heeft intieme tuinkamers  op kleur, vol vaste planten, maar ook grote open stukken met ruime gazons en grassenborders.  En ten slotte bezoeken we ’t Goede Gevoel in Westerlo.

 

Praktisch: Vertrek aan de sluis te Halle, Jean Laroyestraat ( zonder nummer) om 07.30u; terug rond 19u. Bij voldoende deelnemers stopt de bus ook langs de E19, afrit 11, kant Weerde. Pick-nick meebrengen!  Kostprijs: €20, te storten op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland.

 

De toegangsgelden voor de tuinen (totaal €18) zijn contant bij het vertrek te betalen.

 

Inschrijven (verplicht) bij Els, pajottenland@vvpv.be, tel. 02/356 01 76.

Zaterdag 14 mei – Bezoek Bezoek Hof ten Soniën

Om 14u worden we verwacht in Hof ten Soniën te Sint-Genesius-Rode voor een bezoek aan de tuin (40 are) en het park (4 ha) van baron en barones Jean-Werner de Crombrugghe de Looringhe.  In een decor van prachtige coniferen en statige beuken vindt u een schat aan rododendrons, hydrangea’s, cornussen, esdoorns enz. maar ook vaste planten en bodembedekkers. Afspraak aan de parking van Coloma, Jozef Depauwstraat 2, Sint-Pieters-Leeuw om 13.30 u of aan de tuin zelf om 13.55u.

 

Kostprijs: Ingang tuin €3: ter plekke te betalen. Inschrijven (verplicht) bij Els, pajottenland@vvpv.be, tel. 02/356 01 76.

Zondag 8 mei – Bezoek Open tuin van Herkenrode

Op deze zondagmiddag  rijden we kostendelend naar Haacht, voor een bezoek aan de Open Tuin van Herkenrode.  Dit privé domein van burggraaf Philippe de Spoelbergh heeft  de rijkste botanische privé collectie van Europa. Het oudste deel dateert van 1880. De laatste 40 jaar plantte de huidige eigenaar meer dan 10.000 bomen en heesters aan. Collecties van Rhododendron (3000 variëteiten), Acer (240 var.), Magnolia (290 var.), Cornus (60 var.) en vele andere zeldzame, volgroeide bomen en struiken. Vertrek aan de parking van Coloma, Jozef Depauwstraat 25, Sint-Pieters-Leeuw om 13.00 u.

 

Kostprijs: carpooling €4, ingang Herkenrode €5: ter plekke te betalen. Inschrijven (verplicht) bij Els, pajottenland@vvpv.be, tel. 02/356 01 76.

Zondag 1 mei – Bloemen- en plantenmarkt Don Bosco Halle

VVPV-Pajottenland is aanwezig op de Bloemen- en plantenmarkt van BuSO Don Bosco te Halle (zie  Groenkalender) U vindt bij ons alles om uw potten met eenjarigen te vullen (al zijn we dan een vasteplantenvereniging) met suggesties voor iets anders dan anders en tips voor de aanplant.

 

Waar ? Op de grote speelplaats van Don Bosco, Lenniksesteenweg 2, 1500 Halle.

Wanneer ? Tussen 9 en 17 uur.

Toegang: 2 euro.

 

Iedereen van harte welkom.

10-04-11

Vrijdag 15 april – Zomerbollen en -knollen

Het wordt weer tijd om de borders aan te vullen met planten die zorgen voor een langdurige bloei en om potten en bakken voor het terras op te vullen. Geert Derom, hoofdtuinier van de Tuinen van Hoegaarden, stelt ons zijn Tien favoriete zomerbollen en –knollen voor en geeft tips voor aanplant en bemesting, zowel in pot als in volle grond.

 

Iedereen van harte welkom.

 

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw om 20.00u.

05-04-11

Vrijdag 18 maart - Voordracht over pioenen door Guy Vervoort

Guy Vervoort van de gelijknamige kwekerij uit Kapellen is deze voordracht begonnen met zijn grote passie, nl. de pioenrozen. Reeds 350 soorten maken deel uit van zijn assortiment.

 

Pioenen.

Deze plant is eigenlijk een drie seizoenen plant. Vooreerst kan je genieten van het mooie opkomende blad, daarna ontwikkelt zich de knop van de bloem en uiteindelijk komt de prachtige bloem tevoorschijn. Na de bloei zijn de zaaddozen mooi en krijgen we in de herfst een mooie verkleuring.

De pioenroos is volledig winterhard (tot -25). Ze staat het liefst in de zon en kan best droge grond verdragen. De plant heeft bijna nooit last van slakken of bladluizen. Het is tevens een langlevende plant die vroeger vooral gekweekt werd voor gebruik in de geneeskunde (wortels). De bloeiperiode kan gaan van enkele weken tot 2 maanden.

Soorten. De houtpioenen of boompioenen kunnen uitgroeien tot een heester van ongeveer 1,20 m. Het eerste jaar na aanplant moet de plant wel enige beschutting krijgen. De plant verdraagt zon tot lichte schaduw en heeft graag rijke grond (geen natte grond). Om te snoeien wacht men best tot de eerste uitlopende ogen er zijn. Best is om na de winter het dood hout weg te nemen. Zeer veel soorten zijn geurend. De vermeerdering gebeurd via enten. Het duurt ongeveer 8 jaar eer een plant verkoopklaar is.

De kruidpioenen zijn vaste planten die tijdens de winter afsterven, maar in het voorjaar al gauw weer pollen met flink ingesneden blad vormen. Het bemesten doet men best bij de opkomst van het blad en na de bloei. Het loof mag kort afgesneden worden als de bladeren volledig bruin zijn. Het delen van pioenen kan van eind september tot begin november. Pioenen mag men echter nooit terugplaatsen op dezelfde standplaats.

Verder in de avond kwamen ook nog kort irissen, delphinium en papavers aan bod. Deze planten, evenals de pioenen houden van dezelfde soort grond, standplaats en hebben een ongeveer zelfde bloeiperiode.

Hieronder foto’s van Paeonia “Coral Sunset", Paeonia “Honey Gold”, Paeonia “Jan Van Leeuwen”, Paeonia “Myrtle Gentry”.

Paeonia_Coral_Sunset.jpgPaeonia_Honey_Gold.jpg

Paeonia_Jan_Van_Leeuwen.jpgPaeonia_Myrtle_Gentry.jpg