05-04-11

Vrijdag 18 maart - Voordracht over pioenen door Guy Vervoort

Guy Vervoort van de gelijknamige kwekerij uit Kapellen is deze voordracht begonnen met zijn grote passie, nl. de pioenrozen. Reeds 350 soorten maken deel uit van zijn assortiment.

 

Pioenen.

Deze plant is eigenlijk een drie seizoenen plant. Vooreerst kan je genieten van het mooie opkomende blad, daarna ontwikkelt zich de knop van de bloem en uiteindelijk komt de prachtige bloem tevoorschijn. Na de bloei zijn de zaaddozen mooi en krijgen we in de herfst een mooie verkleuring.

De pioenroos is volledig winterhard (tot -25). Ze staat het liefst in de zon en kan best droge grond verdragen. De plant heeft bijna nooit last van slakken of bladluizen. Het is tevens een langlevende plant die vroeger vooral gekweekt werd voor gebruik in de geneeskunde (wortels). De bloeiperiode kan gaan van enkele weken tot 2 maanden.

Soorten. De houtpioenen of boompioenen kunnen uitgroeien tot een heester van ongeveer 1,20 m. Het eerste jaar na aanplant moet de plant wel enige beschutting krijgen. De plant verdraagt zon tot lichte schaduw en heeft graag rijke grond (geen natte grond). Om te snoeien wacht men best tot de eerste uitlopende ogen er zijn. Best is om na de winter het dood hout weg te nemen. Zeer veel soorten zijn geurend. De vermeerdering gebeurd via enten. Het duurt ongeveer 8 jaar eer een plant verkoopklaar is.

De kruidpioenen zijn vaste planten die tijdens de winter afsterven, maar in het voorjaar al gauw weer pollen met flink ingesneden blad vormen. Het bemesten doet men best bij de opkomst van het blad en na de bloei. Het loof mag kort afgesneden worden als de bladeren volledig bruin zijn. Het delen van pioenen kan van eind september tot begin november. Pioenen mag men echter nooit terugplaatsen op dezelfde standplaats.

Verder in de avond kwamen ook nog kort irissen, delphinium en papavers aan bod. Deze planten, evenals de pioenen houden van dezelfde soort grond, standplaats en hebben een ongeveer zelfde bloeiperiode.

Hieronder foto’s van Paeonia “Coral Sunset", Paeonia “Honey Gold”, Paeonia “Jan Van Leeuwen”, Paeonia “Myrtle Gentry”.

Paeonia_Coral_Sunset.jpgPaeonia_Honey_Gold.jpg

Paeonia_Jan_Van_Leeuwen.jpgPaeonia_Myrtle_Gentry.jpg

De commentaren zijn gesloten.