07-02-11

Vrijdag 18 februari - Azalea's door Rik Van Oost

Deze avond richten we onze aandacht op een product van eigen bodem: de azalea.  Al ruim 200 jaar geniet de streek rond Gent naam en faam voor zijn azalea’s. In de negentiende eeuw waren het eerst bladverliezende tuinazalea’s die de liefhebbers versteld deden staan met hun kleurenrijkdom en aangename geur. Omdat ze zo goed winterhard waren, kregen ze later de naam Harde Gentse azalea’s. Tegenwoordig is de regio wereldleider inzake pot-azalea’s: niet-winterharde azalea’s voor de huiskamer, ook wel Indica-azalea’s genoemd.  

Déze Gentse azalea kreeg op 17 maart 2010 een officiële erkenning als Europees streekproductHet was de eerste keer dat de Europese Unie een niet-eetbaar product officieel als streekproduct erkende. Enkel azalea's die aan welbepaalde kwaliteitseisen voldoen en in Oost-Vlaanderen geteeld zijn, mogen sindsdien als 'Gentse azalea' in de handel komen.

Onze spreker, Rik Van Oost, is telg uit een geslacht van azaleakwekers en azaleaveredelaars. Op zijn bedrijf in Kruishouthem kweekt hij naast de bladverliezende  en de bladhoudende azalea’s voor de tuin,  ook de potazalea voor gebruik binnenshuis. En die laatste heeft dus een “appellation controlée”!

Niet te missen!

Plaats en tijd: gemeentelijk Cultureel centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te Sint-Pieters-Leeuw, op vrijdag 18 februari om 20.00u Allen hartelijk welkom!

ANTARCTICA 2 090405-800.jpgDurante Alle3-800.jpgHINOMAYO 2-800.jpgMME A. VAN HECKE 2-800.jpgTUIN2A200506_WEB-800.jpg