23-01-11

Programma lente 2011

Vrijdag 18 februari is het thema ‘Azalea’s’.  Onze spreker, Rik Van Oost, runt  samen met zijn vrouw een bedrijf van 1,1 hectare glas en een buitenteelt van 7000 m², enkel voor azalea’s. Azalea’s voor buiten en voor binnen: hij kan ons er alles over vertellen.

Vrijdag 18 maart:  Guy Vervoort van de gelijknamige kwekerij uit Kapellen is wijd en zijd bekend voor zijn mooie collectie pioenen. Die komen deze avond uitgebreid aan bod, samen met andere vroegbloeiende vaste planten, in zijn voordracht getiteld ‘Vroegbloeiers: pioenen, riddersporen, baardirissen en oosterse papavers.’

Vrijdag 15 april: Het wordt weer tijd om de borders aan te vullen met planten die zorgen voor een langdurige bloei en om de potten en bakken  voor het terras op te vullen. Geert Derom, hoofdtuinier van de Tuinen van Hoegaarden, stelt ons zijn Tien favoriete zomerbollen en –knollen  voor en geeft tips voor aanplant en bemesting, zowel in pot als in volle grond.

Deze bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw om 20.00u.

Zondag 1 mei: VVPV-Pajottenland is aanwezig op de Bloemen- en plantenmarkt van BuSO Don Bosco te Halle (zie  Groenkalender) U vindt bij ons alles om uw potten met eenjarigen te vullen (al zijn we dan een vasteplantenvereniging) met suggesties voor iets anders dan anders en tips voor de aanplant.

Zaterdag 14 mei: om 14u worden we verwacht in Hof ten Soniën te Sint-Genesius-Rode voor een bezoek aan de tuin (40 are) en het park (4 ha) van baron en barones Jean-Werner de Crombrugghe de Looringhe.  In een decor van prachtige coniferen en statige beuken vindt u een schat aan rododendrons, hydrangea’s, cornussen, esdoorns enz. maar ook vaste planten en bodembedekkers. Afspraak aan de parking van Coloma om 13.30u of aan de tuin zelf om 13.55u. Inschrijven verplicht: pajottenland@vvpv.be of 02 356 01 76. Toegang ter plaatse te betalen.

Zondag 15 mei: Op deze zondagmiddag  rijden we kostendelend naar Haacht, voor een bezoek aan de Open Tuin van Herkenrode.  Dit privé domein van burggraaf Philippe de Spoelbergh heeft  de rijkste botanische privé collectie van Europa. Het oudste deel dateert van 1880. De laatste 40 jaar plantte de huidige eigenaar meer dan 10.000 bomen en heesters aan. Collecties van Rhododendron (3000 variëteiten), Acer (240 var.), Magnolia (290 var.), Cornus (60 var.) en vele andere zeldzame, volgroeide bomen en struiken. Vertrek aan de parking van Coloma om 13.00u.

Kostprijs: vervoer €4, ingang Herkenrode €5: ter plekke te betalen. Inschrijven (verplicht) bij Els, pajottenland@vvpv.be, tel. 02/356 01 76. Rechtstreeks naar Haacht gaan kan ook: vermeld dat bij uw inschrijving.

 

Zaterdag 18 juni: Onze jaarlijkse busuitstap brengt ons dit jaar naar De Duinentuin in Westmalle, waar grote partijen (meestal) bladhoudende heesters dicht op elkaar geplant werden en gesnoeid tot grote golvende ‘duinen’. Vandaar naar de Tuin zonder naam in Liessel (NL), waar tien tuinkamers, ieder met een eigen karakter, aaneen gesmeed zijn tot een boeiend geheel.  De Dijkgaerd in Kaatsheuvel heeft intieme tuinkamers  op kleur, vol vaste planten, maar ook grote open stukken met ruime gazons en grassenborders.  Onderweg pikken we ook nog een kwekerij mee.

Praktisch: Vertrek aan de sluis te Halle, Jean Laroyestraat ( zonder nummer) om 07.30u; terug rond 19u. Bij voldoende deelnemers stopt de bus ook langs de E19, afrit 11, kant Weerde. Pick-nick meebrengen!  Kostprijs: €35, te storten op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland. Enkele weken voor vertrek krijgt u nog gedetailleerde informatie.

11:47 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.