19-12-10

Vrijdag 10 december - voordracht bijzondere heesters en bomen

Vrijdag 10 december hebben we ons voordrachtjaar 2010 voor VVPV Pajottenland afgesloten met een voordracht door Robrecht Van Bauwel (van de gelijknamige kwekerij uit Kalmthout) over bijzondere heesters en bomen.

Robrecht Van Bauwel zaait zeldzame heesters en bomen. Het zaaigoed van van de verschillende soorten wordt gehaald door het ofwel in te kopen, ofwel door het te gaan verzamelen. Verzamelen kan in bossen in het binnenland en/of door zelf op reis te gaan naar plaatsen waar de gezochte bomen en heesters voorkomen.

60 procent van de zaailingen komt het eerste jaar op. Tot 80 procent het tweede jaar. Het zaaien van planten geeft geen uniformiteit. Elke plant is anders. Stekken daarentegen geeft wel uniforme planten.

Rob doet uitgebreid de uitleg over de soorten planten, de variaties en het ontstaan ervan. Bij planten met zelfbestuiving is er weinig variatie. Als 2 soorten met elkaar gekruist worden dan onstaat er een hybride soort. Denk bijvoorbeeld aan Hamamelis x intermedia die een kruising is van Hamamelis mollis en Hamamelis japonica. Viburnum x burkwoodii is ook nog zo’n voorbeeld.

Een voorbeeld van bijzondere heesters en bomen, die met fotomateriaal werden toegelicht:


sinocalycanthus chinensis               

sinocalycanthus chinensis.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08-12-10

Programma winter 2010-2011

 

Vrijdagavond 10 december sluiten we dit werkjaar af met een voordracht over ‘Onbekende heesters en bomen’. Een tuin kan niet zonder de ruggensteun van struiken en bomen, maar het assortiment is groot en de keuze niet altijd makkelijk. Rob Van Bauwel, boomkweker uit Kalmthout, gunt ons een blik op minder bekende soorten.

Op vrijdag 21 januari 2011 heffen we het glas op het nieuwe jaar, op elkaars gezondheid en op een mooi VVPV-jaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie, u aangeboden door VVPV-Pajottenland. We zorgen ook voor een fotoreportage van de dagreis van 19 juni en lichten de plannen voor 2011 toe.

Vrijdag 18 februari is het thema ‘Azalea’s’.  Onze spreker, Rik Van Oost, runt  samen met zijn vrouw een bedrijf van 1,1 hectare glas en een buitenteelt van 7000 m², enkel voor azalea’s. Azalea’s voor buiten en voor binnen: hij kan ons er alles over vertellen.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma, Jozef De Pauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw om 20.00u.

07:24 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |