19-12-10

Vrijdag 10 december - voordracht bijzondere heesters en bomen

Vrijdag 10 december hebben we ons voordrachtjaar 2010 voor VVPV Pajottenland afgesloten met een voordracht door Robrecht Van Bauwel (van de gelijknamige kwekerij uit Kalmthout) over bijzondere heesters en bomen.

Robrecht Van Bauwel zaait zeldzame heesters en bomen. Het zaaigoed van van de verschillende soorten wordt gehaald door het ofwel in te kopen, ofwel door het te gaan verzamelen. Verzamelen kan in bossen in het binnenland en/of door zelf op reis te gaan naar plaatsen waar de gezochte bomen en heesters voorkomen.

60 procent van de zaailingen komt het eerste jaar op. Tot 80 procent het tweede jaar. Het zaaien van planten geeft geen uniformiteit. Elke plant is anders. Stekken daarentegen geeft wel uniforme planten.

Rob doet uitgebreid de uitleg over de soorten planten, de variaties en het ontstaan ervan. Bij planten met zelfbestuiving is er weinig variatie. Als 2 soorten met elkaar gekruist worden dan onstaat er een hybride soort. Denk bijvoorbeeld aan Hamamelis x intermedia die een kruising is van Hamamelis mollis en Hamamelis japonica. Viburnum x burkwoodii is ook nog zo’n voorbeeld.

Een voorbeeld van bijzondere heesters en bomen, die met fotomateriaal werden toegelicht:


sinocalycanthus chinensis               

sinocalycanthus chinensis.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.