23-09-09

Open kwekerijen in de regio

In het weekend van 28 en 29 september openen twee kwekerijen in het Pajottenland hun deuren. Telkens van 10-18u kunt u terecht bij

- Vasteplantenkwekerij Dirk Deswaef, Ilingenstraat 74, 1750 Lennik

De Ilingenstraat is een zijstraat van de Frans Vander Steenstraat. Het  éénbaansbetonweggetje vertrekt naast Taverne Classics; als u tot het einde meekronkelt komt u vanzelf op de kwekerij terecht. Een grote kwekerij met een groot aanbod.

- Kwekerij Ecoflora, Ninoofse steenweg 671, 1500 Halle

Hier vindt u voornamelijk inheemse planten, ongeveer 600, en bloembollen al dan niet voor verwildering

Najaarsprogramma 2009

Vanaf de maand september starten we weer met onze maandelijkse voordrachtavonden.

Op vrijdagavond 25 september is het thema:" Bloembollen en vaste planten". Spreker is Geert Derom, hoofdtuinman van De Tuinen van Hoegaarden. Geert spreekt over bekende en ietwat onbekendere voorjaarsbollen,  geeft tips voor aanplantingen op zware grond en laat ons zien hoe we kunen genieten van bloembollen in de lente, zonder dat die in conflict komen met de vaste planten in hun onmiddellijke omgeving.

Vrijdag 16 oktober laten we Hans Kramer aan het woord, eigenaar van kwekerij De Hessenhof in Ede, NL. Hij spreekt over "Bijzondere nieuwe vaste planten". Soms is een vaste plant nieuw, maar helaas niet veel bijzonders. Zoals een goede kweker betaamt geeft Hans Kramer die nieuwigheden een aantal jaren de tijd om hun goede en  slechte eigenschappen te tonen. Wat na die selectie overblijft mag terecht "bijzonder" heten.

Vrijdag 13 november verdiepen we ons in  "Gertrude Yekill en de Engelse border". Gertrude Yekill was de vrouw van wie wel eens gezegd wordt dat ze de 'Engelse' border uitvond en die aan de basis lag van onze huidige manier van tuinieren. Aan de hand van ontwerptekeningen en foto's leren we haar uitgangspunten en werkwijze  kennen. Een voordracht door Els Rammeloo.

Vrijdag 4 december sluiten we het jaar af met een voordracht getiteld "Europese orchideeën voor de tuin". Behalve de gekende kamerorchideeën is er ook een aantal tuinplanten in deze familie te vinden. Paul Noben is onze spreker.

Al onze voordrachten hebben plaats in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, De Pauwstraat 25. Aanvang: 20.00u. Gratis voor leden, €2 voor niet-leden. Van harte welkom!

16:10 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |