25-02-09

Programma voorjaar 2009

Na de nieuwjaarsbijeenkomst met terugblik op de (halve) daguitstappen van de laatste jaren en de voordracht door Valentin Wijnen over sneeuwklokjes in februari ziet het voorjaarsprogramma van VVPV-Pajottenland er als volgt uit:

20 maart: Een mooie border in elk seizoen

Francis Peeters, welbekend bij kijkers van Jardins et Loisirs, vertelt ons- in het Nederlands- zijn tuingeheimen. In augustus vorig jaar bezochten we zijn tuin Amoena in Hoves. Wie erbij was, herinnert zich ongetwijfeld de mooie plantencombinaties en de zorg om de planten er het hele seizoen op hun best te laten uitzien. Nu krijgen we een blik achter de schermen, vol handige en bruikbare tips, gebracht door een gepassioneerd spreker.

24 april: (Bijna) alles over hemerocallis

Guy Windels van kwekerij Happy Garden in Deinze (we waren er vorig jaar in mei tijdens de bloei van de irissen) vertelt ons alles over de plant die ondanks zijn Nederlandse naam "eendagslelie" voor wekenlang plezier zorgt.

Alle voordrachten hebben plaats in het G.C.C. Coloma te Sint Pieters Leeuw, J. De Pauwstraat 25 en beginnen om 20.00u. Gratis voor leden. Ook niet leden hartelijk welkom, we vragen dan €2 entree.

3 mei: Van 09-17u is VVPV aanwezig op de Bloemen- en Plantenmarkt van BuSo Don Bosco te Halle (Vl. Br). Als lid kunt u op vertoon van uw lidkaart (of als we u kennen...) planten aanschaffen met een interessante korting. Ook vindt u er traditiegetrouw enkele leden met het mooiste dat hun tuin te bieden heeft.

16 mei: Bezoek aan Artemis Garden in Bonheiden.

Deze Engelse landschapstuin van 3 ha werd in 1995 aangelegd. We vinden er vele mooie sierheesters, honderden rhododendrons en zelfs  duizenden (4000) rozen. We worden rondgeleid door de eigenares en verwend met gebak, drank of ijs. De toegangsprijs van €5 gaat geheel naar een kleunschalig project van scholenbouw in Guatemala. Praktisch: vertrek vanaf het G.C.C. Coloma, Jozef De Pauwstraat in Sint Pieters Leeuw om 13.15u. Uitstap met carpooling. Kostprijs: €8 met carpooling, €5 voor alleen het tuinbezoek.

Voor wie tussen Sint Pieters Leeuw en Bonheiden woont kan op verzoek een andere afspraakplaats ingelegd worden.

Inschrijving via mail (zie contact) of telefonisch en storting op rek. nr. 734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland.

20 juni: Tuinreis naar Picardië

We bezoeken drie grote tuinen in de buurt van Abbeville. Vertrek te Halle, de parking aan de sluis (kant St. Rochus) om 07.00u, terug om 20.30u Prijs: €45 voor bus en toegang tuinen. Picknick meebrengen. Inschrijvingen en verder info: 02/356 01.76 of vvvpv-pajottenland@hotmail.com

14:42 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-09

Start Vlaamse Vasteplantenvereniging te Leuven

J.Goossens2,klein deel 031copy
Vrijdagavond 13 februari
start de Vlaamse Vasteplantenvereniging met een reeks lezingen en praktijkavonden in het Leuvense.

Lieve Adriaensens van de kwekerij Silene bijt de spits af met een voordracht over Bijzondere eenjarigen. Zij brengt ook zaad mee voor de verkoop.

Welke mooie resultaten men met eenjarigen kan bereiken, zeker in pas aangelegde en nog niet volgroeide tuinen, laat bijgaande foto  zien, genomen in de tuin van Francis Peeters (Jardins et Loisirs) en Guy Vandesande in Hoves.

Plaats en uur: parochiehuis Pavo, Vandenbemptlaan 2a, 3001 Leuven (Heverlee). Aanvang: 20.00u. Iedereen welkom, gratis toegang.

 

 

13:00 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het bekijken waard

Wie na de voordracht door Valentin Wijnen afgelopen vrijdag een onweerstaanbare drang voelt om zich verder in sneeuwklokjes te verdiepen, moet volgend weekend in het Arboretum Kalmthout zijn.

Op zaterdag 14 februari en zondag 15 februari vindt daar een "Snowdropshow" plaats, met een tentoonstelling, lezingen, verkoop van bijzondere sneeuwklokjes enz Op zaterdagmorgen zijn er lezingen over sneeuwklokjes (o.a. van Valentin Wijnen) tijdens het "Galanthus-Gala". Voor alle info zie www.provant.be. Deze gebeurtenis valt samen met het laatste weekend van de Hamamelisfeesten.

In de Plantentuin van Meise is de tentoonstelling "Plantenportretten" met uiterst nauwkeurige botanische tekeningen verlengd tot 8 maart. U kunt ook nog steeds de winterwandeling maken: bij betaling van het ingangsgeld (voor VVPV-leden €4 ipv €5 op vertoon van de lidkaart) krijgt u een folder met beschrijving van de wandeling. Op zondag 15 februari is er n.a.v. het Darwinjaar een Rondleiding in de evolutiekas. Aanvang 14.30u (prijs inbegrepen in het ticket); inschrijving voor die rondleiding verplicht: info@br.fgov.be of telefonisch 02/260 09 70

Voor liefhebbers van Helleborus zijn er her en der Helleborusdagen, -feesten en -festivals.

Op 14 en 15 februari van 10-17u bij Coen Van Poucke, Heistraat 106, 9100 Sint-Niklaas, waar ook aandacht is voor andere winterbloeiers.

Op zaterdag 14 februari kunt u terecht in Het Wilgenbroek, Wilgenbroekstraat 60 te 8020 0ostkamp. Behalve de "gewone" collectie planten is er ook een voordracht (start 14.30u) door Thierry Van Paemel, getiteld "De magie van de Helleborus en de nieuwste ontwikkelingen van deze plant."

Op de kwekerij Bruckeveld, dichter bij huis, kunt u in februari op vrijdag (tot 16.00u) en op zaterdagvoormiddag de helleborussen bewonderen. Zondag 22 februari is een speciale Helleboruszondag (10.00-16.00u) Adres: Breestraeten 211, 1785 Merchtem. GPS aanbevolen!

 

11:30 Gepost door in B. Programma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |