25-12-08

Gelukkig Nieuwjaar

copy Nieuwjaarswens

15:03 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-08

Eerstvolgende activiteit: vrijdag 12 december 2008

juni 07, Stefan Jacobs 059copy
Op vrijdagavond 12 december sluiten we het vijfde werkingsjaar af met een voordracht over een wat minder gebruikelijk onderwerp voor vasteplantenliefhebbers. Hilde Van Crombrugge wijdt ons dan in in de materie van De geneeskrachtige en toxische werking van planten. Moeten we  digitalis, taxus, helleborus of sneeuwklokjes vermijden in een tuin waar (klein)kinderen rondlopen? En wat met aanlokkelijke bessen?

Alle belangstellenden, ook niet-leden, van harte welkom om 20.00u in het G.C.C. Coloma te Sint Pieters Leeuw.

02-12-08

fuchsia's

Als primaballerina's dansten ze over het scherm, hun slanke stempels leken wel benen op spitzen, hun meeldraden versiering aan de tulen rokjes, gevormd door de bloemblaadjes. De kelkblaadjes, soms wijd en perfect horizontaal opengespreid, waren als de bevallige armen van jonge danseresjes. Hoewel ze dansten op Ravel's Bolero, zag ik het Zwanenmeer voor me.

Het was een poëtisch tweede deel van de avond over fuchsia's die Geert Bonte ons bracht samen met zijn vriend/fotograaf, maar in het eerste deel waren nuchtere zaken ter sprake gekomen: de vele soorten, de verzorging, hoe ze te snoeien in het najaar en hoe ze best te overwinteren. Dat je best niet alleen op "de hulp van God" rekent, werd al snel duidelijk. Om in één seizoen van stekje tot grote bloeiende plant uit te groeien, hebben de jonge planten veel water en veel voedsel nodig, naast een geschikte potgrond. Dat voedsel is best aangepast aan de behoeften van de plant op dat ogenblik, met het accent op wortelvorming en groei van de plant in de beginfase, en op bloei en afharden later. Wie dat te omslachtig vindt, kan een meststof gebruiken met gelijke delen (20) NPK. Fuchsia's in pot moeten dagelijks overvloedig gegoten worden, sommige twee maal daags. Overtollig water mag zeker niet in de pot blijven staan. En voor de winter worden ze kort ingeknipt (tot enkele ogen) en ontdaan van bladresten koel weggezet.  Nooit helemaal laten uitdrogen. De plant wordt daarna verpot en bijgemest. Zijn er in het voorjaar al lange witte scheuten gevormd, dan worden die nog eens tot vlak bij het oude hout afgeknipt.