25-10-08

Op bezoek bij Piet Oudolf en Hof te Dieren

In het weekend van 4 en 5 oktober openden Piet en Anja Oudolf hun kwekerij en privétuin voor het grote publiek. Een buitenkansje, want gewoonlijk zijn die alleen na afspraak te bezoeken. Een van onze leden, Anja Berlanger, nam het initiatief om er heen te gaan. Hieronder leest u haar verslag; de foto's zijn van Johan Goossens.Oudolf en Hof te Dieren 1008 049copy


"Ik hou van de tuinontwerpen van Piet Oudolf. En ja, dan surf je wel eens naar zijn website en lees je over de grassendagen op zijn kwekerij, en dat ook zijn privé-tuin uitzonderlijk open zal zijn. Oei, dat is wel zo'n 250 km rijden, en dat heen én terug is nogal veel om op je eentje te doen. Maar zoals ik wel dacht, waren er bij VVPV een aantal tuinfanatiekelingen die dat er wel voor over hadden en voilà, op 4 oktober trokken we met 11 mensen naar Hummelo.

Wonder boven wonder hebben we onze paraplu niet nodig gehad die dag. Wel werden er handschoenen boven gehaald en sjaals uitgewisseld!

In de privé-tuin zagen we prachtige combinaties van vaste planten en siergrassen in schitterende herfstkleuren. Op de kwekerij zelf heerste er een internationaal sfeertje: veel volk, Duits, Engels en zelfs Italiaans gehoord. 't Was wel niet evident om het moois van de tuin te lokaliseren in de kwekerij. Dikwijls was het ook even schrikken van het prijskaartje.    

   

 

 

 

 

 

 

 


Omdat we daar dan toch waren, hadden we beslist om er nog een tweede kwekerij bij te nemen: Hof te Dieren, kwekerij van bijzondere vaste planten. Zo kondigde het bord aan de ingang aan, en we werden niet teleurgesteld. De kwekerij is magnifiek gelegen binnen de muren van het landgoed "Hof te Dieren", voormalig bezit van stadhouder/koning WillemIII. Speciaal voor ons kondigde de bel koffie en thee aan. De koffer van de auto's was op de terugweg overal goed gevuld, voor mij het beste bewijs dat het goed was geweest.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog twee kanttekeningen: de ene GPS is de andere niet en in die uithoek van Nederland heb je voor 's middags best je boterhammekes en je thermos soep mee..."

11:06 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oudolf, hof te dieren |  Facebook |

16-10-08

Eerstvolgende activiteit: vrijdag 17 oktober 2008

Aanstaande vrijdag, 17 oktober onderbreekt Wim Houtmeyers  de herfstdrukte op zijn kwekerij om ons kennis te laten maken met een reeks bomen en heesters die geschikt zijn voor een “normale” tuin: Bomen en struiken voor tuin en border.


Plaats: G.C.C. Coloma, J. De Pauwstraat 25 te Sint Pieters Leeuw. Aanvang 20.00u. De toegang is gratis voor leden en kost €2 voor niet-leden. Iedereen van harte welkom!

 

Het bekijken waard

9.10.08 DSCN2736copyHet tuinbeurzenseizoen loopt op zijn laatste benen, maar op 17,18 en 19 oktober vindt u VVPV nog met een stand op de beurs “Gardens of Excellence” in het domein van de abdij van Male, Pelderijnstraat 14 te Brugge. Open van 10-18u, toegang €7. Vergeet uw lidkaart niet, hij is geld waard op onze stand.

 

Van 16 t/m 19 oktober kunt u bij Fuchsia’s De Nachtwaker, Oostnieuwkerkse straat 5 te Moorslede, leren hoe u uw fuchsia’s en andere terrasplanten best de winter door helpt. Donderdag en vrijdag van 13-18u, zaterdag van 9-12 en van 13-18u en zondag van 9-12u. Toegang gratis. De eigenaar, Hans Bonte komt overigens op 21 november bij ons spreken.


Wie de Plantentuin in Meise eens op een andere manier wil bekijken, kan tijdens de nocturne op 30 oktober, van 17-21u een geleid bezoek brengen aan het Plantenpaleis en het wetenschappelijk herbarium.

Info: www.plantentuinmeise.be