05-09-08

Het bekijken waard

Op zondag 14 september kunt u  Op de siertoer gaan. Een hele reeks Vlaamse sierteeltbedrijven in de verschillende Vlaamse provincies zet dan weer de poorten gastvrij open. Vaak worden er rondleidingen gegeven door het bedrijf. Er is een ruime keuze van boom-, heesters-, rozen, vaste planten- en andere kwekerijen: azalea’s en aucuba’s, buxus en bromelia’s, crotons en camellia’s, hosta’s en heuchera’s… met een beetje zoeken vindt u voor elke letter van het alfabet wel een plantenkwekerij.

Voor de volledige lijst van deelnemers zie www.opdesiertoer.be

 

Zaterdag en zondag 13 en 14 september van 10-18u (laatste entrees 17u) vinden de tuindagen  van het Kasteel van Hex plaats; behalve vele standhouders met planten zijn er ook voordrachten over verschillende onderwerpen.

Hekslaan 1, 3870 Heers; info: www.hex.be

 

Wist u dat u in onze Nationale Plantentuin in Meise als VVPV-lid op vertoon van uw kaart maar €3 ingang betaalt? En er is altijd wel iets boeiends te zien. Momenteel een inheemse-bomenwandeling (tot 15 okt.) en (tot  12 oktober) een tentoonstelling over de banaan. Op 26-27-28 september is er de Internationale wedstrijd bloemsierkunst

Info: zie www.plantentuinmeise.be

 

Op zaterdag en zondag 20 en 21 september van 10-18u  houden Jan Spruyt, Lieve Adriaensens, Jo Bogaerts en Guy Vervoort Opendeurdagen op de kwekerij. Behalve het plantenaanbod zijn er ook telkens heel wat nevenactiviteiten.

Adressen:

Spruyt: Mostenveld 30, Buggenhout; Silene: Bosstraat 128 te Buggenhout, Bogaerts: Frijselstraat 40, Kampenhout en Vervoort: Hoogboomsesteenweg 201, 2950 Kapellen

Het volledige programma vindt u op hun websites: www.vasteplant.be, www.silene.be en www.vasteplantenjobogaerts.be

 

Zondag 21 september van 10-18u organiseren verschillende verenigingen (VELT, Hydrangeum, De Volkstuin e.a.) hun 7e Plantenbeurs voor liefhebbers in het Reinaertpark, Dendermondse stg. 430, 9070 Destelbergen. Gratis voor verkopers en bezoekers. Allerlei activiteiten, waaronder een lezing over “Hydrangea paniculata en ander onkruid” (!). Het uur daarvan staat helaas niet vermeld.

 

Voor wie het eerder binnenshuis zoekt (…): in het CIVA, Kluisstraat 55 te Brussel (Elsene) loopt vanaf vandaag 5 september tot 31 oktober de tentoonstelling “Achter de schermen van Expo 58” , o.a. over een van de grote Belgische tuinarchitecten René Pechère, die n.a.v. de wereldtentoonstelling verschillende tuinen ontwierp.

Alle dagen behalve maandag, van 10.30-18u. Gratis toegang.

 

Op hetzelfde adres, in de René Pechèrebibliotheek, kunt u inschrijven voor “Tuinen in feesttooi”. 3O tuinen in Brussel laten op 28 september het publiek gratis de herfsttinten bewonderen. Inschrijven is verplicht, en kan ook via www.bvrp.net of per fax 02/649 73 95. Gezien het aantal deelnemers beperkt is, is het best niet te lang te wachten met inschrijven.

 

Tot slot nog iets voor het laatste weekend van september: dan wordt in Celles bij Doornik weer de bekende tuinbeurs van La Feuillerie gehouden.

Thema: Al het moois van de herfst. Info: www.lafeuillerie.be

 

03-09-08

Terugblik op...23-08-08


Bezoek aan "Amoena" te Hoves (Silly)

DSCN2535copy

Gewapend met regenjas en paraplu (de regen was kort tevoren nog met bakken uit de lucht komen vallen) maar vergezeld van een waterig zonnetje begonnen we aan het bezoek van de tuin van Guy Vandersande en Francis Peeters, net over de taalgrens in Silly. Laatstgenoemde leidde ons met onvermoeibaar enthousiasme door de tuin die door Guy Vandersande werd ontworpen. En natuurlijk ging onze aandacht in de eerste plaats uit naar de vele mooie vaste planten. Het oudste gedeelte van de tuin werd ongeveer 10 jaar geleden aangelegd met meanderende borders die hier en daar doorkijkjes toelaten naar het omringende landschap. Grasvelden zorgen voor de nodige rust. Langs de rand van de tuin staan interessante heesters als bv. Koelreutheria, de blazenstruik. Op de plaats van een vroegere stalling ligt, verhoogd, een kleine Japanse tuin.

   

 

 

 

 

 

 

 

Wat lager dan de eerste tuin ligt een nieuw stuk, aangeplant in het voorjaar van 2007; we vonden er brede grassenborders met daartussen sterke vaste planten, afgedekt met grind; elders trokken een aantal mooie heesters de aandacht. De tuinen, resp. 22 en 20 are, zijn een paradijs voor vasteplantenliefhebbers.

Peeters vertelde dat hun grote inspiratiebron de Engelse Beth Chatto is, die er in haar boeken steeds de nadruk op legt dat een plant het hele seizoen mooi moet zijn, en dat blad (vorm, kleur, textuur) daarom minstens even belangrijk is als bloem. Een ander stokpaardje van Beth Chatto is, dat planten de groeiomstandigheden moeten krijgen waar ze behoefte aan hebben. Beide heren hebben daarom de zware grond van hun tweede tuin lichter gemaakt met vrachtwagens vol lavakorrels en evenveel compost. En of de planten floreren! Op deze manier kunnen zelfs nauwelijks winterharde planten  buiten in de tuin overwinteren, zoals een hele serie crocosmia’s, dahlia’s  en zelfs een schitterende  Eucomis, de “ananasplant”.

 

Wie dat nog eens rustig wil bekijken kan op zaterdag 13 september deelnemen aan een geleid bezoek om 10.30 en om 15u; inschrijven is verplicht, via info@jardinsamoena.be U krijgt dan een bevestiging.

Ook zondag  14 september is de tuin te bezoeken (zonder rondleiding en inschrijving) van 10-12 en van 14-17u. Adres: rue Maire-Bois 54, Hoves (Silly).

 

 

 

17:52 Gepost door in C. Terugblik op ... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tuinbezoek |  Facebook |