29-03-08

Camellia's

Camellia japonica Lavinia Maggi
Het geslacht Camellia behoort tot de familie van de Theaceae, en is afkomstig uit Zuid-Oost Azië, vanaf de voet van de Himalaya tot Japan en Indonesië. Linnaeus vernoemde het in 1753 naar Georg Joseph Kamel (1661-1706), een Jezuiet gestationneerd op de Filippijnen en zoals zovele missionarissen, een fervent botanicus. Hij was auteur van een Flora van de Filippijnen. De ironie wil dat juist daar de Camellia niet voorkomt: Kamel heeft het naar hem genoemde genus dus vermoedelijk nooit gezien. camellia japonica copy

De Camellia sinensis is de leverancier van onze thee; de struikjes worden aangeplant voor het blad, dat naargelang de manier van drogen groene thee of zwarte thee oplevert. De bloemetjes zijn maar klein. Voor de tuin is de Camellia japonica interessanter. Die kwam voor het eerst naar Europa in het begin van de negentiende eeuw. Tijdens het Hollands Bewind kon Gent volop profiteren van de introductie van nieuwe planten die Hollandse schepen meebrachten.  In 1811 biedt kweker Parmentier uit Edingen  een hele reeks exotische planten te koop aan, waaronder dubbelbloemige Camellia’s. In hetzelfde jaar wint de Gentse bakker en bloemenkweker- in- bijberoep Pierre Mortier, de vader van de Gentse azalea’s, de eerste prijs van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde te Gent met een  Camellia japonica flore albo plena”, een dubbele witte dus. In Engeland wordt pas in 1816 met succes een Camellia japonica ingevoerd. Wie aanwezig was op de voordracht over de herkomst van planten door Els in januari, herinnert zich misschien  hoe de collectie Japanse planten die Philip Von Siebold in 1830 uit Japan meebracht en die in de Botanische tuin van Gent werd ondergebracht, door het uitbreken van de Belgische Opstand plots in het buitenland stond, onbereikbaar voor de eigenaar. Daarbij zat ook een aantal Camellia’s, en op basis daarvan zijn Gentse kwekers erin geslaagd in de tweede helft van de 19e eeuw op grote schaal Camellia’s te gaan kweken en uit te voeren naar andere Europese landen. Het was de eerste plant die op een bijna “industriele” manier werd gekweekt. Vandaag gaat in het Museum voor Industriële Archeologie in Gent daarover een tentoonstelling open. (zie “Het bekijken waard”)
Er bestaan  ondertussen duizenden benaamde cultivars van C. japonica, en enkele honderden van C. reticulata en C. sasanqua e.a., plus de vele hybriden.

Keus te over dus.

C. namurigata 2
Camellia sasanqua ' Namurigata'

18:55 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) | Tags: camellia s |  Facebook |

18-03-08

Terugblik op...vrijdagavond 14 maart

 

Clematis geel
Ondanks de verplaatsing van de bijeenkomst naar De Merselborre in Vlezenbeek, mochten we een mooie groep leden verwelkomen. En terecht: de voorstelling door Cathérine Böttcher van de verschillende soorten clematis, met tips voor aanplant, snoei, onderhoud en bemesting was de moeite meer dan waard. De spreekster, die de hele dag (en het daarop volgende weekend) op de tuinbeurs Tuintrends in de Nekkerhallen in Mechelen had gestaan, had een mooie collectie planten meegebracht, die in de pauze gretig bekeken en gekocht werden. En natuurlijk mocht er ook geen clematis ontbreken in de tombola!
Jos (Walravens) geeft op zijn weblog “Tuinbelevenissen” volgende tips over het planten van clematissen:

1) Vraag bij aankoop of je een clematis voor de zon of halfschaduw hebt.

2) Zorg voor een grond met PH (5,5 - 6).  Dit is bij te sturen met zeewierkalk.

3) Maak het plantgat dubbel zo groot als de potmaat van de plant.

4) Grootbloemige clematissen zet je dieper dan hij in pot staat.  Dit is een hulp bij het voorkomen van de vervelende verwelkingsziekte.  Alle andere plant je op gelijke diepte als in de pot.

5) In combinatie met andere klimplanten (bv.: rozen) is wortelscheiding belangrijk.

6) Overdrijf niet met meststoffen.  1 soeplepel clematissenmeststof (anorganische mestkorrels) per jaar volstaat. 

 

 

 

 

 

 
De tombola bevatte behalve de reeds genoemde clematis ook twee recente Heuchera-cultivars van Amerikaanse origine,  de perzikkleurige ‘Peach Flambé’  met roodgevlamd blad, dat in het najaar volledig bruin kleurt, en ‘Citronella’ met geelgroen blad. Zoals alle Heuchera’s hebben ze graag een beetje kalk en verschroeit hun blad in al te fel zonlicht. Een plant voor ochtend- of avondzon dus. Ook de mooie Anemone ‘Honorine Jobert’ was van de partij  en enkelen gingen met de roze dropplant Agastache ‘Pink Beauty’ naar huis, een plant voor een droge, lichte bodem in zon of halfschaduw, terwijl ook Lonicera nitida ‘Variegata’ (mooi bij gele bloemen;  ook geschikt voor vormsnoei), Miscanthus sinensis ‘Afrika’, met zilverkleurig blad dat naar oranje verkleurt (hoogte tot 1.6m, breedte 1m) en de charmante  Viola sororia ‘Freckles’ ondertussen wel al een plaatsje in de tuin van de winnaars gekregen zullen hebben. Deze laatste, een vaste plant, wat hoger dan gewone viola’s, zaait zich sterk uit: ik beging de vergissing hem te dicht bij de rand van het gazon te zetten en het is lastig wieden tussen de grassprietjes. Niet doen dus, tenzij u wieden erg ontspannend vindt. In de border zijn zaailingen eenvoudig uit te steken.