22-01-08

Vrijdagavond. 18 januari 2008

2008_01_18d

Onze regio ‘Pajottenland’ bestaat sinds 13 december 2003. Dit hebben we vooral te danken aan de harde inzet van Brigitte Van Damme en Denise Jacobs. Ze geven nu de fakkel door aan Els Rammeloo, bijgestaan door o.a. Jos Walravens. Brigitte en Denise blijven voortaan liever achter de schermen actief. Nogmaals hartelijk dank. Zonder jullie hadden we het genot om maandelijks samen te komen moeten missen.

  
Bij een sprankelend glas en een hapje werd Denise in de bloemetjes gezet. Brigitte kon helaas niet aanwezig zijn.

                                                       

 

 
Els maakte direct haar intrede waar met de boeiende voordracht “ Van veroveraars tot veredelaars: 20 eeuwen nieuwe planten”. We reisden hierbij zowel door de tijd, nl. vanaf de Romeinen tot op heden, alsook de wereld rond.

Sommige planten lijken hier altijd al gegroeid te hebben. Niets is minder waar! We hebben heel veel te danken aan o.a de ontdekkingsreizigers die de planten naar hier brachten.  Zelfs missionarissen hebben hiertoe een steentje bijgedragen. Boeiend op zijn minst! We hebben heel wat opgestoken over de herkomst der plantennamen. Eens een totaal andere benadering van het aspect “ planten”

Proficiat Els en doe zo verder!

Vervenne Rosita

Het afscheid van Brigitte als regioverantwoordelijke en van Denise als haar rechterhand zette Jos Walravens aan het mijmeren:

Het was zo’n zondagnamiddag.  De kalender duidde 1 december 2003 aan. Het werd toen niet echt klaar. De druilerige regen was de oorzaak. Er kwam ook geen bezoek die zondag. Gelukkig was er ‘Jardins et Loisirs’ om 14 u 05 op ‘La Une’. Even had ik daar de kans weg te dromen in de tuin van anderen. Om 14 u 30 was het programma afgelopen en wat nu? Ik had de keuze uit de 500ste herhaling van De Kampioenen, Sven Nijs te zien winnen in de een of andere cross, een wandeling te ondernemen naar de kast op zoek naar mijn lievelingskoekjes – die natuurlijk net ontbreken … of misschien kon ik ‘De Streekkrant’ eens lezen. Meestal verdween die ongeopend in de papierslag.  Op bladzijde 2 stond een agenda. Ik had het kunnen verwachten, zo’n opsomming van pensen- of stoempkermissen sporadisch afgewisseld met een toneel en … een startvergadering van de VVPV.  Wat een wereld met al die afkortingen. Moet ik weten wat deze betekent? Mijn leeftijd of beter mijn geheugen was al begonnen aan de processie van Echternach. Met een zucht van verlichting stelde ik vast dat de plaatser van het bericht zich bewust was van mijn stilaan tot gruyèrekaas gevorderd geheugen. Tussen haakjes stond de oplossing: ‘Vlaamse Vaste Plantenvereniging’. Las ik correct? Ik kneep even in mijn bil. De druilerige regen maakte plaats voor zon. Het kon niet waar zijn. Startvergadering ‘Regio Pajottenland’ op vrijdag 13 december met ‘Zwarte bloemen: van pimpelpaars tot ravenzwart’ door Ivo Pauwels, om 20 u in Coloma te Sint-Pieters-Leeuw … contactpersoon ‘Brigitte Vandamme’. Wat een pracht van een vrouw, die ‘Brigitte’. Zo’n samenkomst rond bloemen en planten … een droom die werkelijkheid werd. Als nu Anderlecht vanavond nog wint kan mijn zondag niet meer stuk.  

Het kon niet rap genoeg vrijdagavond zijn. Dat het vrijdag was en de 13de kon mij niet schelen.  Als het over bloemen en planten gaat bestaat er geen ongeluk. Het gebeurde allemaal op de zolder van Coloma. Wie zou nu die ‘Brigitte’ zijn? Ik had een vermoeden: een mevrouw was druk doende met het aanbrengen van drank, diaprojector en een bak vol met plantjes. Dat kon Ivo Pauwels niet zijn.  Het moest Brigitte zijn. Om 20 u kwam dan de oplossing toen Ivo aangekondigd werd. Ik had goesting om, toen ze rechtstond, meteen te gaan applaudisseren. Op uw eentje zo’n afdeling van de VVPV oprichten! Je moet het maar durven. Op het einde van de bijeenkomst kwam ik, uit pure nieuwsgierigheid, te weten dat Brigitte een West-Vlaamse was. Ik had het moeten weten. Die West- Vlamingen worden geboren met ondernemersbloed.  Niet teveel uitleggen … gewoon doen!  

Vier jaar staat Brigitte nu al in voor het organiseren en uitbouwen van regio Pajottenland. Ze stemde onmiddellijk in met een stand op de jaarlijkse bloemen- en plantenmarkt van Don Bosco.  VVPV bekend maken in de regio, ontspanning bezorgen aan de vele tuinliefhebbers tijdens de vergaderingen en uitstappen, zich belangeloos inzetten voor het plezier van anderen, … daarvoor willen we haar vandaag danken. Door het grotere deel dat haar beroepsbezigheden innemen, door het vele werk met de verbouwingen aan de nieuwe woonst in Vollezele, zet Brigitte vandaag een stapje terug. Ze blijft zo veel ze kan actief in onze regiostuurgroep maar de taak van regioverantwoordelijke draagt ze over aan Els Rammeloo.

Tenslotte wil ik nog iemand bedanken, namelijk Denise Jacobs. Ze was de voorbije jaren de trouwe luitenant van Brigitte. Ik vraag me af of ze er voor iets tussenzit dat Brigitte Sint-Pieters-Leeuw inruilde voor Vollezele? Of wou Brigitte nog meer Pajotter worden?  Soit zeggen ze bij ons: ‘Als de generaal een stap terugzet  dan ook de luitenant’. 

Ons “dankjewel”  aan Brigitte en Denise willen we graag ook uitdrukken  met een kleine attentie.

 

 

De commentaren zijn gesloten.